Sadnja 3.000 sadnica bresta u blizini deponije

09:03:00 23.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Radnici „Gradskog zelenila“ u petak će zasaditi 3.000 sadnica bresta u blizini Gradske deponije, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma (21. mart) i Svetskog dana voda (22. mart).

Sadnja 3.000 sadnica bresta u blizini deponije


Sadnice su donirale „Vode Vojvodine“. Kako navode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, cilj sadnje je jačanje svesti zajednice o značaju sađenja drveća u urbanim područjima i podsećanja o vitalnom značaju vode za očuvanje ljudskog zdravlja.

- Šume predstavljaju dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo, jer šume u najvećoj meri utiču na kvalitet vazduha, na vodni resurs i kvalitet zemljišta – navode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Neprocenjivi značaj vode za živi svet i važnost njenog odgovornog korišćenja, posebno je značajno sa stanovišta klimatskih promena i njihovog uticaja na vodni resurs.

- Voda je najdragoceniji prirodni resurs i praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Na području Srbije se poslednjih godina javljaju učestale suše, ali i poplave, posebno na manjim i srednjim vodotocima, nanoseći pritom veliku štetu kako u ekološkom tako i u ekonomskom smislu. Pošumljavanje, obnavljanje pašnjaka i močvara predstavljaju prirodna održiva rešenja koja mogu da ublaže efekte klimatskih promena i doprinesu unapređenju zdravlja ljudi - poručuju u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 5 m/s, W
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?