Sadnja 60.000 sadnica za 60 godina NP Fruška gora

20:11:00 15.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Nacionalni park Fruška gora danas je obeležila 60 godina postojanja kao prvi nacionalni park koji je Srbija dobila. Jubilej obeležavaju akcijom sadnje 60.000 sadnica. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa v.d. direktora Nacionalnog parka Fruška gora Radoslavom Krunićem i brojnim volonterima prisustvovaoovoj akciji.

Sadnja 60.000 sadnica za 60 godina NP Fruška gora

foto: Grad Novi Sad



Akcija sadnje 60.000 sadnica će trajati od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, kažu u Gradskoj kući.

- Šest decenija trajanja nije mali period i svi mi, zalјublјenici u Frušku goru, smo ponosni na taj jubilej. Ovo je sjajna akcija koju je JP 'Nacionalni park Fruška gora' pokrenulo zajedno sa odgovornim kompanijama i pojedincima, a rezultat toga je da je mimo budžetskih sredstava tog preduzeća obezbeđen impozantan broj sadnica. Verovatno nema stanovnika nijedne opštine u ovom delu naše države da nije proveo bar neko prijatno vreme na Fruškoj gori zajedno sa svojom porodicom i prijatelјima. Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas. Ova akcija sadnje šalјe poruku o njenom dalјem razvoju, sa cilјem da bude mesto prijatnog boravka i okuplјanja, ali i da se oni koji koriste Frušku goru kao izletište, šetalište ili teren za rekreaciju, odnose odgovorno, da ne ostavlјaju razbacano smeće, neugašene roštilјe i da ne očekuju da neko drugi dođe i počisti iza njih. Simbolično, sa potesa Astali u blizini teritorije novosadskog naselјa Bukovac, krećemo u sadnju oko 50 sadnica, a potom nastavlјamo pošumlјavanje po celoj planini - rekao je Vučević.

Sadnja 60.000 sadnica za 60 godina NP Fruška gora

foto: Grad Novi Sad

V.d. direktora nacionalnog parka Radoslav Krunić rekao je da se sadi 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole.

- Ova akcija pošumlјavanja ne ulazi u naš redovan godišnji plan, odnosno ne spada u sadnju koju JP „Nacionalni park Fruška gora“ sprovodi svakodnevno, već je ovo vid dodatne sadnje - rekao je Krunić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?