Sahranjivanje uginulih ljubimaca nije legalno

20:12:00 03.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - U Novom Sadu ne postoji legalan način da sahranite kućnog ljubimca jer za njih ne postoji groblje. Zakopavanje leša životinje ili slično odlaganje tela zakonom je zabranjeno. Ako ljubimac ugine, treba da se obratite JKP “Zoohigijena i veterina”, koje će telo životinje odvesti u najbližu kafileriju gde će biti spaljena.

Sahranjivanje uginulih ljubimaca nije legalno

Kafilerije postoje u Somboru, Ćupriji i Inđiji. Iako potreba za grobljem kućnih ljubimaca postoji mnogo godina, inicijative za izgradnju groblja u Novom Sadu do sada nije bilo.

Milena Brkljačić iz Spansa, kaže da građani uglavnom nisu spremni da pošalju životinju u kafileriju, pa se dešava da pogrešno sahrane ljubimca.

"Osim što je nedostatak groblja nehuman, to je i rizično, jer nekad vlasnici u svom bolu pogrešno sahrane svoje ljubimce, pa to potencijalno predstavlja rizik za javno zdravlje", kaže Brkljačić.

“Zoohigijena” ima potpisan ugovor sa kompanijom iz Sombora, koja se bavi neškodljivim upravljanjem leševa. Preuzimanje tela se naplaćuje, nakon toga se odlazi u Sombor i iz hladnjače se preuzimaju sakupljeni leševi na gomili. Direktor “Zoohigijene” Aleksandar Bursać, kaže da u Srbiji ne postoji nijedno groblje za kućne ljubimce.

"U Beogradu se polako organizuju za otvaranje mesta gde će vlasnici kućnih ljubimaca moći da ih sahrane na dostojanstven način, u Novom Sadu je postojala inicijativa da se izgradi groblje i verujem da će grad imati sluha da izađe u susret rastućoj potrebi za takvim vidom sahranjivanja", rekao je Bursać.

Izvor: oradio.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 995.3 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?