Saobraćaj glavni zagađivač vazduha u Novom Sadu

16:08:00 23.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Glavni zagađivač vazduha u Novom Sadu bio je i ostao saobraćaj. To je jedan od razloga što je Gradsko veće preporučilo svim javnim, javnim komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad, da u postupku nabavke motornih vozila i radnih mašina prednost daju onima koja manje zagađuju životnu sredinu. Kako kaže članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, tu se misli na motorna vozila koja koriste alternativna goriva i s alternativnim pogonom. Tako se, dodaje, osim doprinosa poboljšanju kvaliteta vazduha, pruža i primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja privrednim i poslovnim subjektima koji deluju na teritoriji grada, kao i svim građanima.

Saobraćaj glavni zagađivač vazduha u Novom Sadu


Prema njenim rečima, kvalitet vazduha se prati u skladu s Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Novog Sada koji donosi Gradsko veće, uz pribavljenu saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. Studija koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine predstavlja osnovu za izradu tog programa.

– U skladu s Programom, kvalitet vazduha se prati na uglu Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića, kod mesne zajednice Kać, u Kralja Petra Prvog 2 u Kaću, u JKP „Vodovod i kanalizacija”, PPDV Sunčani kej 41 i u SOS Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici. Detaljne informacije o mernim mestima i parametrima koji se prate, kao i rezultate praćenja, moguće je videti na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine - kaže za Dnevnik Mira Radenović.

Da bi kvalitet vazduha bio bolji, prošle godine je, između ostalog, pokrenuta velika akcija „10.000 stabala za Novi Sad”, koja, osim povećanja broja stabala drveća, treba da ukaže na njihov značaj, naročito u urbanim sredinama, i da podstakne građane na lični doprinos očuvanju i unapređenju zelenila. U 2019. godini zasađeno je 6.354 stabla drveća, a za 2020. godinu planirana je sadnja još 8.800, što znači da će već u ovoj godini broj od 10.000 biti značajno nadmašen. Akcija će, dodaje Radenović, biti nastavljena i u narednim godinama.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?