Saradnja gimnazija iz Novog Sada i Zagreba

16:06:00 11.06.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Juče je u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potpisan Protokol o saradnji između privatne ''E gimnazije'' i Sportske gimnazije iz Novog Sada i srpske pravoslavne opšte gimnazije ''Kantakuzina Katarina Branković'' iz Zagreba. Protokol su potpisali direktor srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba protojerej-stavrofor Slobodan Lalić i direktor ''E gimnazije'' Nebojša Jovanović.

Saradnja gimnazija iz Novog Sada i Zagreba

Gradonačelnik Vučević je tom prilikom poželeo srdačnu dobrodošlicu predstavnicima obrazovnih ustanova. Izjavio da je zadovoljstvo svedočiti uspostavljanju saradnje koja ima sve elemente da bude uspešna.

"Imao sam priliku da budem gost obe obrazovne ustanove i uverio se u posvećenost i veliki trud koji zaposleni ulažu u svakodnevni rad. Pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu posetio sam kao gost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija Perića, a najviše me je impresioniralo, to što srpsku gimnaziju ne pohađaju đaci jedne veroispovesti, što govori o širokogrudosti naše crkve i našeg naroda. Nadam se da će Protokol o saradnji u praksi dati dobre rezultate, i mislim da bi đaci iz novosadske E- gimnazije trebalo da posete pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu kako bi stekli iskustvo o tome kako se živi i radi u tamošnjim okolnostima" - istakao je gradonačelnik Vučević.

Direktor srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba protojerej-stavrofor Slobodan Lalić izjavio je da je u Novi Sad, blagoslovom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, došao gotovo ceo kolektiv te obrazovne ustanove.

"Zahvaljujem se gradonačelniku što nas je ugostio i omogućio da ovde potpišemo protokol koji je osnov za početak intenzivnije saradnje naših gimnazija. Ta saradnja će uroditi plodom i to će najpre osetiti naši učenici" - rekao je protojerej-stavrofor Lalić.

Direktor ''E gimnazije'' Nebojše Jovanovića je izjavio da potpisivanje Protokola predstavlja prvi takav vid saradnje između pravoslavne gimnazije iz Zagreba i neke škole u Srbiji.

"Drago nam je što ćemo ovim putem negovati tradiciju, kulturu i istoriju naše zemlje, kao i srpski jezik i ćirilicu, a naša Gimnazija svesrdno podržava Udruženje za zaštitu ćirilice. Radićemo na razmeni učenika, profesora, na kulturno-umetničkim projektima u nameri da obogatimo iskustvo i znanje mladih ljudi" - rekao je Jovanović.

Izvor: RTV, NoviSad.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.4 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?