Savremenija terapija za obolele od raka, sa manje zračenja zdravog tkiva

13:03:00 15.03.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici jedini u Srbiji počeo je da primenjuje naprednu tehnologiju zračenja pacijenata. Do sada su ovu terapiju primenili kod osmoro obolelih od malignih bolesti, a planiraju da na ovaj način do kraja godine zrače stotinu obolelih.

Savremenija terapija za obolele od raka, sa manje zračenja zdravog tkivafoto: onk.ns.ac.rs

Napredna tehnologija deluje na tumor većom dozom zračenja, a pošteđuje okolno, zdravo tkivo.

Pokrajinski sekretar zadužen za zdravstvo docent dr Zoran Gojković kaže da se godišnje u Institutu zrači više od 3.000 obolelih i uvođenjem nove tehnologije, Institut je postao najreferentniji centar u Srbiji, jer se ovo ne radi ni u jednoj drugoj ustanovi.

- Za nepunih devet meseci od kako je pušten u rad novi aparat za zračenje u „Kamenici dva“, tim lekara uspeo je da ovlada najnaprednijom tehnologijom i time poboljša zračenje pacijenata, koje je sada bezbednije i daje bolji rezultat - rekao je Gojković.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Zoran Radovanović rekao je da napredna tehnologija tumor „gađa“ iz mnogo polja, manjom dozom zračenja.

- Time pacijent dobija veću dozu zračenja, a manje se oštećuje okolno tkivo. Planiranje ove terapije je komplikovanije i u njemu učestvuju lekari i fizičari i duža je priprema. Pacijent zadrži dah na dvadesetak sekundi i tada se zrači. Ukoliko pacijent diše, mašina staje. Potrebno je da stalno bude isti volumen pluća – objasnio je Radovanović i dodao da je nova terapija počela da se primenjuje pre mesec dana.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?