Sećanje na žrtve kroz „Ledenu tišinu”

18:01:00 20.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Programom „Ledena tišina“ Kulturni centar Novog Sada će od sutra do 27. januara obeležiti 77. godišnjicu Novosadske racije.

Sećanje na žrtve kroz „Ledenu tišinu”

plakat: Kulturni centar Novog Sada

„Ledena tišina“ obuhvata izložbe, predavanja i radionice, a prva izložba „Sećanje na dr Ignjata Pavlasa” biće otvorena sutra u 12 časova u Likovnom salonu KCNS-a, Katolička porta 5.

Ignjat Pavlas bio je srpski advokat, kulturni i politički radnik, koji je imao značajnu ulogu tokom priprema za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ubijen je zajedno sa suprugom Olgom 23. januara 1942. u raciji mađarskih fašista u Novom Sadu, a tela su im bačena pod led u Dunav. Svakog dana u 12 časova, od 21. do 25. januara, za novosadske srednjoškolce će biti priređeno stručno vođenje kroz izložbe u Likovnom salonu i Klubu „Tribina mladih“.

Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ biće otvorena 22. januara u 12 časova u klubu „Tribina mladih”. Autorka radova je monahinja Marija. Istog dana od 20 časova vladika Jovan Ćulibrk će održati predavanje „Stradanje Srba u Drugom svetskom ratu“.

Sam skup obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije biće upriličen 23. januara od 12 časova na Keju žrtava racije, na platou ispred skulpture „Porodica“. Pomen žrtvama biće održan i u 13.45 časova kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand.

Filmovi „Spomenik“ Mike Antića i „Deca besmrtnosti“ Pravoslavne eparhije Bačke biće prikazani od 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Radionica „Dogodilo se, ali ne tebi – kako je Dina zapamtila dane Novosadske racije” biće održana 24. januara od 11 časova u klubu „Tribina mladih“, a autor i voditelj radionice je Gordana Todorić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.6 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?