Sedam korisnika Gerontološkog centra „Novi Sad“ ima koronu

20:08:00 06.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Koronavirus potvrđen je kod sedam korisnika i troje zaposlenih u Gerontološkom centru „Novi Sad“. Svi korisnici kod kojih je potvrđena korona su iz objekta na Limanu, dok u objektima u Futogu i na Novom naselju na današnji dan nema zaraženih korisnika.

Sedam korisnika Gerontološkog centra „Novi Sad“ ima koronu

Foto: gerontns.co.rs


Direktorka gerontološkog centra Slavica Škrbić kaže da su svi u stabilnom stanju i da je samo jedan korisnik imao takvu kliničku sliku da je morao da bude smešten u Klinički centar Vojvodine.

-Od seda m korisnika kod kojih je potvrđen virus svi su stabilni. Samo jedan korisnik smešten je u Klinički centar Vojvodine, dok se ostalih šest nalaze u objektu na Limanu. Svi oni imaju lakšu kliničku sliku ili nemaju nikakve simptome – rekla je Škrbić i istakla da se u okviru objekta na Limanu sprovode posebne mere izolacije.

- Sve korisnike kod kojih je potvrđen virus smo izolovali. Odredili smo odeljenje izolacije gde su svi grupisani. Određeno je osoblje koje brine samo o njima. Ograničeno im je kretanje, ne smeju da napuštaju sobe i za sada ne vidim mogućnost proširenja. Formirano je i posebno odeljenje u koje su smešteni svi korisnici koji su bili u kontaktu sa zaraženima – pojašnjava Škrbić i navodi da je, u saradnji sa epidemiološkom službom, urađeno testiranje svih korisnika i zaposlenih u domu na Limanu, objektu u Futogu, kao i u prihvatilištu u Futogu. Testiranje za Novo naselje zakazano je za sutra.


U šest domova za stare u Vojvodini obolelo 56 korisnika i 35 zaposlenih


U četiri gerontološka centra u Vojvodini, čiji je osnivač Pokrajina, i u dva privatna doma za stara lica od kovida 19 obolelo je 56 korisnika i 35 zaposlenih, izjavio je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić.

On je naveo da je u Gerontološkom centru „Srem“, u Rumi zaraženo pet korisnika i jedan zaposleni, potom u Subotici, u objektu u Sarajevskoj bb, obolelo je devet korisnika i 16 zaposlenih, u GC „Novi Sad“ obolelo je sedam korisnika i troje zaposlenih, od tih troje jedan je već negativan na kontrolnom testu, dok je u Centru „Srce“ u Jabuci kod Alibunara obolelo je 16 korisnika i osam zaposlenih.

- U dva privatna centra u Vladimirovcu 19 korisnika i sedam zaposlenih i u GC „Konak“ u Sremskoj Kamenici pet korisnika i jedan zaposleni. Zaraza je došla spolja, preko zaposlenih - izjavio je Vuletić.

On je na konferenciji za novinare podsetio da se u 27 ustanova, čiji je osnivač AP Vojvodina i 55 privatnih centara smešteno preko 5. 000 korisnika, a u njima je zaposleno preko 3. 000 ljudi.

- Od početka epidemije preminula su četiri korisnika ovih ustanova, u Vladimirovcu, Subotici i u Jabuci i u privatnom domu u Petrovaradinu, koji su oboleli od kovid 19 - rekao je sekretar Vuletić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije danas u Novom Sadu da je u gerontološkim centrima u celoj Srbiji 273 korisnika i 83 zaposlena obolelo od kovid 19, te da opada i broj zaraženih zdravstvenih radnika sa 800 na 500, a četrdesetak je na bolničkom lečenju.



Izvor: 021, Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
14°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1003.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?