Sedmi 21114 Film fest počinje večeras

16:09:00 09.09.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Sedmi po redu „21114 Film fest” počeće večeras i trajaće do 12. septembra, a biće održan na nekoliko lokacija na otvorenom na Novom naselju.

Sedmi 21114 Film fest počinje večeras


Festival će, pored posetiocima dobro poznate lokacije, livade u ulici Bate Brkića 34 (lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje), ove godine imati programe i na još dve zelene površine u ovom delu Novog Sada. U pitanju su park „Među brezama” (Bate Brkića 24 sa dvorišne strane - parking u Ulici Braće Dronjak između brojeva 13 i 15), kao i livada prekoputa Gerontološkog centra, odnosno bioskop „Kod Ike i Tibora”, koji je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju festivala.

Novosađani će tako moći, na tri lokacije, da uživaju kako u najnovijim naslovima autora iz celog regiona, tako i u takmičarskoj selekciji „Zlatni Čep” kratkog metra, ali i po prvi put u internacionalnoj selekciji!

Sedmo izdanje festivala, otvoriće film „Radni naslov: Krimić Marka Tvena“, nastao kao finalni rad šest umetničkih sekcija u okviru projekta „Art Kvart-Start! 2020“, Novog kulturnog naselja.

U toku ovih sekcija, 50 mladih iz Novog Sada je vredno radilo na filmu uz pomoć i podršku mladih umetnika, mentora sekcija, a njihov film biće prikazan u četvrtak od 19:30 na livade u ulici Bate Brkića 34 (lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje).

Sedmi 21114 Film fest počinje večeras


Program ovogodišnjeg „21114 Film festa” između ostalog čine filmovi:

„Lihvar” (Režija: Nemanja Ćeranić, uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Jovo Maksić),

„Prolećna pesma” (Režija: Natalija Avramović, uloge: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Svetozar Cvetković),

„Mare” (Režija: Andrea Štaka, uloge: Marija Škaričić, Goran Navojec, Mirjana Karanović),

„A.S. (25)” (Režija: Milena Grujić, uloge: Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović, Dominika Walo, Rambo Amadeus)

„Ime naroda” (Režija: Darko Bajić, uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić),

Pored uživanja u najnovijm filmskim ostvarenjima, publika će imati i vrlo težak zadatak, da izglasa najbolji film iz selekcije kratkometražnih filmova „Zlatni čep”. Za ovu, sada već tradicionalnu nagradu putem konkursa Novog kulturnog naselja, prijavilo se destine filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Filmovi iz ove selekcije biće prikazani u četvrtak, na otvaranju festivala, dok će „Zlatni čep” (autorski rad akademskog vajara Dejana Jankova), u nedelju biti dodeljen autoru čiji film osvoji najviše simpatija publike sedmog „21114 Film festa”. Svi oni koji ove filmove ne stignu da pogledaju u četvrtak, imaće priliku da, nakon proglašenja pobednika, to učine u bioskopu postavljenom u parku „Među brezama” (između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak).

Bioskop „Kod Ike i Tibora”, na livadi prekoputa Gerontološkog centra na Novom naselju, nakon uspešne premijere 2020. godine, donosi novinu u ovogodišnji program festivala: internacionalnu selekciju!

Putem konkursa na filmskoj platformi FilmFreeway, na adresu NKN stiglo je više od 1000 prijava iz celog sveta, a selektorski tim odabrao je 15 naslova filmskih ostvarenja u kratkometražnoj formi. Gledaocima će, na ovoj lokaciji, u petak od 19.30 biti prikazani radovi autora iz Brazila, Francuske, Ukrajine, Grčke, Rusije,... dok će u subotu, doajeni novosadskog umetničkog života Ilija Ika Bašić i Tibor Vajda uz razgovor sa publikom i filmove „Otkud ovde muzej?” i „Blago zavičajnog muzeja Čerevića” predstaviti kultrurološki profil zavičajnog muzeja u Čereviću kroz 4 dekade postojanja.

Na ulazu festivala biće postavljene i donatorske kutije za pomoć malom Aleksi Kosanoviću iz Novog Sada koji boluje od spastične kvadri-plegije, što znači da ne može samostalno da hoda, a za oporavak potrebna je operacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Posetioci će moći da pomognu Aleksi i slanjem poruke 964 na 3030.

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan, a kompletan program i satnica sedmog „21114 Film festa” dostupni su na Facebook i Instagram stranici Novog kulturnog naselja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
14°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1003.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?