Sednica komisije za planove više puta prekidana, građani i urbanisti se nadvikuju, menjana i sala

12:03:00 15.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Sednica Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada od jutros je prekinuta više puta. Prvi prekid bio je pet minuta posle početka, a onda je usledilo barem još pet. Navodno je i jedan od aktivista polio vodom direktora „Urbanizma“ Dušana Miladinovića i njegov računar.

Sednica komisije za planove više puta prekidana, građani i urbanisti se nadvikuju, menjana i sala


Građani stalno nadglasavaju urbaniste koji ne uspevaju da čitaju prigovore. Lupaju u sto, koriste pištaljke, viču „sram vas bilo“, „poštujte zakon“, „komisija je u sukobu interesa“, „Brajane javi se“.

Do poslednjeg prekida došlo je kada su urbanisti pročitali prigovor broj 39 koji je dala organizacija „Svet i Dunav“ i prešli odmah na sledeću, bez davanja prilike predstavnici ovog udruženja da obrazloži svoju primedbu. Urbanisti su nakon toga ponovo napustili sednicu, a građani su seli na njihova mesta i obrazlagali svoje primedbe. Potom je sednica premeštena u drugu salu, da bi se nakon novog prekida predstavnici „Urbanizma“ vratili u prvu salu i nastavljena je sednica.

Građani su ponovili zahtev da se obustavi donošenje GUP-a i da se raspusti komisija zbog sukoba interesa. Eko straža Novi Sad na svom Fejsbuk profilu navela je da zahtevaju da se povuku svi članovi Komisije koji su u poslovnoj vezi sa Galensom. Takođe, zahtevaju „prestanak progona Omladinske studentske akcije koji su bili saslušavani više od osam sati zbog nenasilnog političkog performansa“.

Inače, sama sednica protiče uz jake mere obezbeđenja. Na licu mesta su pripadnici policije u civilu kao i pripadnici skupštinskog obezbeđenja, ali i obezbeđenje u crnom bez ikakvih oznaka koje pretresa svakog ko uđe u Skupštinu grada.

Sednica o Nacrtu GUP-a počela je 7. marta, a prekinuta je posle tročasovne rasprave između građana i predstavnika Komisije i JP „Urbanizam“, a do prekida je došlo kada su članovi Omladinsko studentske akcije razvili transparent „GUP je GLUP“ i aktivirali pirotehničko sredstvo. Zbog ovog incidenta bili su privedeni Srđan Đurić, Brajan Brković i Mladen Cvijetić, koji se terete za nasilničko ponašanje.


Podnete i krivične prijave

Aktivistkinja Danijela Stojkovic iz Inicijative „Svet i Dunav“ rekla je da je jutros podnela sedam krivičnih prijava zbog zloupotrebe položaja, a zbog početaka radova na izgradnji novog, četvrtog mosta u Novom sadu i pre nego što su izdate sve građevinske dozvole. Između ostalih, krivične prijave podnete su protiv gradonačelnika Miloša Vučevića i predstavnika kompanije CRBC, instituta „Jaroslav Černi“ i JP „Urbanizam“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?