Selidba rasadnika "Gradskog zelenila" počinje za dvadesetak dana

14:09:00 26.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Preseljenje rasadnika „Gradskog zelenila” treblo bi da počne za dvadesetak dana, rekao je savetnik direktora „Gradskog zelenila” za medije Ivan Nožinić, listu Dnevnik.

Selidba rasadnika "Gradskog zelenila" počinje za dvadesetak danafoto: zelenilo.com

On je naveo da su objekti na Temerinskom putu, u blizini Najlon pijace gotovi, a ostalo je da se završe unutrašnje saobraćajnice, zbog kojih je rok i produžen. Prema rečima Nožinića, prva će se preseliti mehanizacija, čiji je veći deo već nekoliko meseci u Luci Novi Sad.

- Posle toga sledi seoba svih ostalih organizacionih jedinica: uprave, dendrologije i cvećarstva, stolarske radionice i građevinske operative. Staklenik sa stare lokacije na Futoškom putu je preseljen, a sledi postavljanje novih plastenika i uređenje prostora za proizvodnju komposta – kaže Nožinić.

On je istakao da će se svi objekti novog rasadnika grejati na biomasu, što će biti prva toplana takve vrste u Novom Sadu.

– Sav biljni otpad s terena „Gradsko zelenilo” će koristiti u tri svrhe: grejanje rasadnika, proizvodnju komposta i malča. Za svaki slučaj, novi rasadnik poseduje i rezervnu toplanu na gas, koja će se uključivati samo u periodima kada eventualno bude manjkalo biomase. Obe toplane poseduju filtere urađene po propisanim standardima, tako da zagađenja vazduha neće biti – napominje Nožinić.

On kaže da, zbog visokih troškova grejanja u starom rasadniku, gde je kao energent korišćen gas, "Zelenilo" poslednjih nekoliko godina nije bilo konkurentno u proizvodnji cveća, te da će sada situacija biti obrnuta, pa će to preduzeće postati veleprodajni centar cveća, iz kojeg će moći da se snabdeva ceo region.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?