Senzorima do slobodnog parking mesta

09:10:00 28.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Pametni senzori za parkiranje, novo rešenje koje bi u bliskoj budućnosti moglo značajno ublažiti problem parkiranja u gradu, predstavljeno je u saradnji Fakulteta tehničkih nauka i JKP "Parking servis".

Vozači će preko aplikacije na mobilnom telefonu ili preko informacionih diskova, koji će se postaviti na raskrsnici ili pre nje, imati informaciju o tome gde se nalazi slobodno parking-mesto, i na taj način će moći da isplaniraju putanju i brzinu kretanja do svog odredišta.

Senzorima do slobodnog parking mestaFoto: Blic

Profesor Stevan Stankovski kaže da bi se ugradnjom bežičnih parking-senzora dobio jednostavan, pouzdan i jeftin sistem koji će pokazati gde ima slobodno parking-mesto, u kojoj zoni, ulici i na kojoj poziciji. Dobit je višestruka.

– Prva dobit je skraćeno vreme pronalaženja slobodnog parking-mesta , druga je što imamo manju potrošnju goriva, a samim tim smanjena je emisija štetnih gasova, a budući da na taj način imamo pravovremenu informaciju o tome kad vozilo dolazi i napušta parking-mesto, imaćemo efikasniju naplatu korišćenja parking-prostora – rekao je Stankovski.

On je dodao da u zavisnosti od toga kakvom komunikacijom građanin raspolaže, da li preko bežične senzorske mreže ili 2G, 3G, 4G, u principu u roku od sekunde se dobija kompletna informacija o svim raspoloživim parking-prostorima u gradu.

Direktor „Parking-servisa” Stevan Lugonja, kaže da će tako problemi parkiranja u gradu biti svedeni na minimum.

– Projekat je u fazi realizacije, ali mislim da će već naredene godine određene naznake i konkretna realizacija projekta postojati u nekim ulicama, pre svega u centru i na Bulevaru Mihajla Pupina - rekao je Lugonja.

Kako sistem funkcioniše?

To je sistem zasnovan na bežičnim parking-senzorima za prepoznavanje slobodnih parking-mesta na otvorenim prostorima. Senzori rade na dva principa: jedan je prepoznavanje prisustva metalnih predmeta, a drugi su optički senzori. U slučaju pojave prljavštine ili drugih predmeta, a da to nije automobil, optički senzori mogu da daju lažan signal, ali istovremeno prepoznaju i prisustvo metala, tako da mogu signalizirati onima koji održavaju sistem da zapravo sa senzorom nešto nije u redu. To je neregularna situacija jer moraju oba senzora biti aktivirana. Na taj način, sistem sam sebe kontroliše i ukazuje na potrebu ispravke neregularnih situacija.

Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?