Serija političkih smena na RTV-u, smenjeno sedam urednika

09:05:00 18.05.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Sedam urednika informativnog programa Radio-televizije Vojvodine, od kojih četvoro urednika Dnevnika u 17 sati, uključujući i odgovornu urednicu Informativnog programa na srpskom jeziku Veru Korponaić, kao i troje urednika "Razglednica", smenjeno je juče.

Oni su juče popodne obavešteni da će danas (sreda) njihove uredničke poslove obavljati druge osobe.

Konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Vojvodine Marjane Jović, i na njenu poziciju Upravni odbor imenovao je Nadu Kalkan.

Nove smene očekuju se danas i tokom narednih dana.

Serija političkih smena na RTV-u, smenjeno sedam urednika

U saopštenju medijskih udruženja, koje potpisuju NDNV, NUNS, ANEM, Local Press i AOM, navodi se da ovakvi događaji na RTV-u podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju. Tada je takođe sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno ili marginalizovano nekoliko stotina urednika i novinara, koji nisu želeli da rade u službi Miloševićevog režima.

"Smene na javnom servisu su posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti. Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa 'čišćenjem' ove kuće od 'nepodobnih' urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima", navodi se u saopštenju.

Podsećamo da je ranije Upravni odbor smenio direktora programa RTV-a Slobodana Arežinu, nakon čega je ostavku podneo generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović.

Medijska udruženja kažu da se ovim smenama dovodi u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, i najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

Potpisnici saopštenja pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja, koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Mahanje Kažiprstom

Svima Ista Prava

Nit su oni po bilo čemu bitni ni izuzetni.
Učlaniti se u političku stranku i očekivati zagarantovan posao po sistemu "lezi lebu da te jedem".
DOSTA JE BILO!
Sad sledeća garnitura
a onda da se i svi ostali gradjani (u skladu sa stručnom spremom)
na odredjeno vreme zaposle u RTV.
Tada će RTV zaista biti JAVNi medijski servis u službi svih gradana.
Za sada je to samo partijska ekspozitura vladajućih stranaka.
Na biroima NS za Zapošljavanja je na stotine hiljada nezaposlenih a stručnih i nestranački opredeljenih koji bi obezbedili kvalitetniji kulturno zabavni program i nepristrasan informativni program.
Dakle, redovne rotacije svih gradjana su pravo rešenje za RTV osoblje.


Jovan

, *.dynamic.sbb.rs

A sto se tako slozno ne pobuniste, za sve ove godine, od kada na toj vasoj TV mucite i progonite poznatu novinarku Milijanu Baletic ne dajuci joj, ni dan danas, da radi?!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
25°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?