Šestoro dobitnika gradskih priznanja, među njima volonteri, Irinej, Medicinski fakultet, Klinika za infektivne bolesti

16:10:00 09.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu, dok su vladika bački Irinej Bulović, Medicinski fakultet u Novom Sadu i Gradska biblioteka predloženi kandidati za Novembarsku povelju za 2020. godinu, odlučeno je danas na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Skupštine grada Novog Sada.

Šestoro dobitnika gradskih priznanja, među njima volonteri, Irinej, Medicinski fakultet, Klinika za infektivne bolesti


Ovo praktično znači da su oni i dobitnici priznanja, jer je ostalo još samo da Skupština grada potvrdi ovu odluku Komisije, što se po običaju i desi, odnosno u istoriji ovih nagrada nije se dogodilo da Skupština grada drugačije odluči u odnosu na predlog Komisije.

Ko je koga predložio za Oktobarsku nagradu

Direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića za Oktobarsku nagradu predložili su istoričar i politički analitičar Saša Adamović, istoričar i politički analitičar Ognjen Karanović, istoričar i direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić, predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić i istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, a u inicijativi je između ostalog navedeno da se Nebojša Kuzmanović skoro 40 godina bavi kulturom, naukom i duhovnim stvaralaštvom, i da je za to vreme dao veliki doprinos našoj kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, posebno kroz oblasti izdavaštva i promovisanja arhivske delatnosti, te afirmisanja svesti o značaju dokumenata, ali i drugim oblastima kulturnog stvaralaštva.

Volontere i volonterke Novog Sada za visoko gradsko priznanje predložio je Omladinski savez Udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope OPENS“, uz podršku Novosadskog omladinskog foruma, kojem pripada 60 organizacija. U inicijativi je navedeno da su volonteri i volonterke Novog Sada zaslužili priznanje za ostvarenja koja čine i koja će biti realizovana na teritoriji grada u domenu razvoja lokalne zajednice, mladih, kulture, sporta, zdravlja i socijalne zaštite, ekologije, solidarnog i humanitarnog rada.

Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine za Oktobarsku nagradu predložio je prof. dr Aleksandar Milovančev za ostvarene rezultate u dugogodišnjem radu u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite, a u obrazloženju je još navedeno da su zaposleni u klinici, suočeni sa epidemijom kovida 19, bili stožer u lečenju svih obolelih od ove infekcije, podnevši najveći teret epidemije.

Ko je koga predložio za Novembarsku povelju

Vladiku bačkog Irineja Bulovića za Novembarsku povelju je predložio Istorijski arhiv Novog Sada. U inicijativi je navedeno da je vladika bački Irinej Bulović dao veliki doprinos na obnavljanju religijskog života i humaniranoj angažovanosti u Novom Sadu. Učestvovao je na mnogim domaćim i međunarodnim bogoslovskim i naučnim skupovima i konferencijama, pokretač je i nosilac brojnih humanitarnih akcija i organizacija koje su u teškim vremenima nesebično pužala pomoć onim licima kojima je to bilo najnužnije.

Medicinski fakultet u Novom Sadu za visoko gradsko priznanje predložio je Studentski parlament Medicinskog fakulteta, a u obrazloženju je navedeno da je Medicinski fakultet postigao izuzetne rezultate angažmanom svojih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja u borbi protiv aktuelne pandemije Covida-19.

Gradsku biblioteku za Novembarsku povelju predložio je upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, a u inicijativi je između ostalog navedeno da je u svojoj istoriji i dugom trajanju, Gradska biblioteka nastojala da ostvari uzvišene ciljeve koje su joj u amanet ostavili njeni velikani, okupljeni oko Srpske čitaonice novosadske, a da su njen rad i ostvareni rezultati, osim dobrog prijema od strane njenih članova, primećeni i od društvene zajednice i strukovnih organizacija.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skupštini grada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
38°
Vlažnost: 37%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 3 m/s, WNW
Pon 22° - 38° Pretežno sunčano
Uto 23° - 39° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?