Sezona ambrozije u jeku, građani se žale da je najviše ima na privatnim parcelama

09:08:00 17.08.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Sezona ambrozije je u jeku što potvrđuje visoka koncentracija njenog polena u vazduhu.

Sezona ambrozije u jeku, građani se žale da je najviše ima na privatnim parcelama


Sezona uklanjanja ambrozije u Novom Sadu traje od maja do novembra, a od ove godine je iz gradskog budžeta za te svrhe izdvojeno 45 miliona dinara, 10 miliona više nego prošle.

- Imamo više prijava, naročito iz Veternika i nešto sa Adica, našim inspekcijskim organima, da se na privatnim parcelama nalazi ambrozija. U takvim situacijama inspekcija nalaže da se ta ambrozija ukloni. Ovo je prilika da skrenem pažnju da je kazna 25 hiljada dinara za ljude koji se time ne bave na svojim privatnim parcelama, a ujedno i poziv građanima da prijave takve površine – kaže za RTV član Gradskog veća zadužen za komunalne poslove Zdravko Jelušić.

Jelušić napominje da je grad Novi Sad strateški pristupio rešavanju tog problema, koji muči veliki broj građana, i spada u red gradova u kojem se primenjuje efikasan model suzbijanja ambrozije, mehaničkim i hemijskim putem, već 12 godina.

Za kontinuirani monitoring ambrozije u gradu, zaduženi su Prirodno-matematički i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a posao uklanjanja tog korova poveren je JKP „Gradsko zelenilo“. Inače, ove godine je predviđeno da se ambrozija ukloni sa devet i po miliona kvadrata površina.

Podsetimo, ambrozija cveta od prve polovine jula do kraja septembra ili oktobra i izaziva najburnije reakcije od svih polenskih biljaka.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?