Šifru svog zanimanja dobili programer kompjuterskih igara, astrolog, ulični pevač, patrijarh, mađioničar...

15:01:00 08.01.2019, Komentara: 0

Od 1. januara ove godine počela je primena novih šifrarnika u oblasti rada. Među novim poslovima, između ostalih, naći će se i programiranje kompjuterskih igara i još mnogo IT zanimanja koja do sada nisu imala svoju šifru. Od novog šifrarnika imaće mladi koji se obrazuju za rad sa novim tehnologijama, a do sada su završavali takozvana nepostojeća zanimanja.

Šifru svog zanimanja dobili programer kompjuterskih igara, astrolog, ulični pevač, patrijarh, mađioničar...


Osim zanimanja 21. veka koja preuzimaju primat u studiranju i zapošljavanju, svoju šifru dobili su i kućepazitelj, baštovan, sobarica, čuvar plaže, bebisiterka, kućne pomoćnice, ulični pevač, step igrač, stend-ap komičar, mađioničar, žongler, klovn, disk-džokej, akrobata, folklorni igrač. Pošto su dobili šifru, lakše do posla u skladu sa svojom profesijom, trebalo bi da dođu i krotitelji konja, frizeri za pse, radnik na kremiranju, astrolog, batler, somelije, lovac, uzgajivač svilene bube, krupije...

Šifru zanimanja sada imaju i trgovci otpadom, ulični prodavci, internet prodavci, hostese, bioenergetičari, voditelji aukcije, postavljači plakata i reklama, ulični distributeri letaka, čistači cipela, ulični prodavci novina, šinteri, čistači ulice, dostavljači novina, nosači prtljaga, kao i patrijarh, sveštenik, pastor, rabin, teolog, hodža, muftija...

Vlada Srbije usvojila je 17. jula prošle godine Odluku o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, a primena novih šifara počinje od 2019. godine. Do usvajanja te odluke, čiji je sastavni deo i Šifrarnik zanimanja, u Srbiji je u upotrebi bila lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena u svetu rada koje su se desile u proteklih 28 godina i koje su uslovile nestanak nekih zanimanja i pojavu sasvim novih.

Osim toga, do sada postojeći šifarnik zanimanja i stručne spreme objedinjavao je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Imajući u vidu da su šifrarnici u primeni od 1. januara, od izuzetne je važnosti da se svi njihovi korisnici, u prvom redu poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnost vođenje evidencije u oblasti rada, praćenje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju s konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili.

Izvor: novisad.com, Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?