Siromašan svaki četvrti građanin Srbije

20:12:00 28.12.2015, Komentara: 0

Svaki četvrti građanin u Srbiji živi na granici siromaštva, objavio je Republički zavod za statistiku. Siromašan je svako ko živi sa manje od 13.680 dinara mesečno.

Siromašan svaki četvrti građanin Srbije

Biljana Mladenović, ekonomska analitičarka u timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Srbije, kaže da postoje dve metodologije po kojima se određuje stepen siromaštva.

"Jedna je metodologija apsolutnog siromaštva, a druga relativnog siromaštva. Apsolutno je siromašno devet odsto građana Srbije, a granicu predstavlja 11.340 dinara. Po relativnom siromaštvu oko 25 odsto osoba je siromašno, a granica je 13.680 dinara po članu domaćinstva”, kaže Biljana.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" kaže da je naša zemlja na dnu lestvice po svim kriterijumima siromaštva, jer ljudi koji rade za prosečnu platu ne mogu da prežive, a kamoli sa 13.680 dinara što predstavlja granica siromaštva.

"Imamo najnižu prosečnu platu u Evropi, imamo najnižu minimalnu zaradu u Evropi, imamo najveću stopu nezaposlenosti, penzije su nam takođe na minimumu. Prosto, dolazimo u situaciju da smo po svim parametrima i pokazateljima na dnu lestvice a to pokazuje da država ne vodi računa o tim ljudima i kako da uredi te socijalne kategorije", kaže Veselinović.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?