Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca

17:04:00 21.04.2020, Komentara: 0

Čortanovci / Novi Sad - Brza pruga Stara Pazova - Novi Sad biće završena do oktobra 2021. godine i tada će vozom moći da se stigne od Beograda do Novog Sada za samo 25 minuta, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca

foto: Predsedništvo Srbije

On je tokom obilaska radova na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ rekao da je 25 minuta potrebno kolima samo da se neko izvuče iz Beograda, tako da će građani vozom moći mnogo brže da stignu do Novog Sada. Istakao je da je tunel „Čortanovci“ dug 1,1 kilometar, a vijadukt tri kilometara, te da će on biti veoma lep. Vučić je dodao da vijadukt ide pored Dunava i da će sa njega biti veoma lep pogled.

- Svi će moći da vide koliko je Srbija lepa. Ovo je svemir za ono što smo pre imali u železnici - dodao je.

Vučić je rekao da je njegova ideja da se gradi i brza pruga, ne samo od Beograda do granice sa Mađarskom, već i od Beograda do Niša.

Prema njegovim rečima, sa srpske strane neće biti nikakvih kašnjenja u izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i da će, kada ona bude gotova, moći da se putuje vozom od Beograda do Beča za samo četiri sata.

Vučić je obišao radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ zajedno sa predstavnicima kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel, potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kao i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca

foto: Pokrajinska vlada

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“ deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd - Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas. Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosečnog vijadukta „Čortanovci“ koji je najinteresantniji objekat na trasi. Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova. Ukupna dužina obe tunelske cevi „Čortanovci“ je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara.

Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?