Skupština usvojila Tijanin zakon!

13:07:00 16.07.2015, Komentara: 0

Deset i po meseci nakon podnošenja inicijative Igora Jurića, oca tragično nastradale Tijane, Skupština Srbije je usvojila danas "Tijanin zakon", koji predstavlja izmenu člana 72. postojećeg Zakona o policiji.

Skupština usvojila Tijanin zakon!

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je 2. jula na sednici usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o policiji, između ostalog gde spada i “Tijanin zakon”, kojim se preciziraju odredbe i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica.

Najvažnija stavka usvojenih izmena glasi da "potraga za nestalim licem počinje u roku ne dužem od jednog sata i traje dok se lice ne pronađe". Pre izmena taj rok je bio najčešće od 24 do 48, a u nekim i 72 časa.

- Zadovoljan sam, jer znam da je moglo da bude i drugačije. Mogao sam da se povučem posle onoga što se desilo mojoj Tijani i da ne razmišljam "da li sve ono što je naša porodica preživela, može da se ponovi". Mislim da bih ponovo doživeo Tijaninu tragediju kad bi se situacija ponovila. Sada bar znam da će policija učiniti mnogo više da spasi svaki život, jer je zakon jasniji. Danas je stvoren pravni osnov da policija reaguje odmah po prijavi nestanka i to ima smisla, jer je praksa pokazala da najveći broj nestalih bude pronađen u prvih nekoliko sati nakon nestanka - rekao je Igor Jurić neposredno nakon što su poslanici izglasali "Tijanin zakon".

On je podsetio da je predlog za podnošenje "Tijaninog zakona" nastao 7. avgusta prošle godine.

- Bio sam šokiran sporošću rada organa u slučajevima nestanka lica. Osećao sam odgovornost da nešto promenim. Pozvao sam Milinka Isakovića i profesore pravnog fakulteta u Beogradu Vladimira Vuletića,Gorana Ilića i advokata Zorana Jakovljevića, zamolio ih da pomognu, što su oni i uradili, uz napomenu da tu ima mnogo segmenata da se uredi, ne samo ovaj član zakona, već da ceo zakon treba da se uredi kao poseban zakon... Učestvovao je i još jedan profesor, ali on ne želi da mu se spominje ime i ovom prilikom se svima od sveg srca zahvaljujem... - kaže Igor.

Tijana Jurić, da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 34%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 3 m/s, E
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?