Skupštini Novog Sada predata peticija protiv spomenika na Limanu, gradonačelnik poručuje da će razmotriti peticiju

12:10:00 31.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Nevladine organizacije i političke stranke koje se protive postavljanju spomenika „nevinim žrtvama 1944/45“ na Limanu predale su Skupštini grada peticiju sa više od 5.000 potpisa za ukidanje odluke o njegovom postavljanju. Razlog za peticiju je što se na spisku imena, pored stvarnih žrtava iz tog perioda, nalaze i imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine.

Skupštini Novog Sada predata peticija protiv spomenika na Limanu, gradonačelnik poručuje da će razmotriti peticiju


Osim same peticije, gradskim odbornicima upućen je i javni apel koji je potpisalo 130 javnih ličnosti, iz akademskog i umetničkog života Srbije, više univerzitetskih profesora, novinara, istoričara, muzičara, glumaca i drugih.

Pre nego što su na pisarnici gradske kuće predate peticija i javni apel, omladinci više organizacija i stranaka izveli su performans tokom kog su nabrojali sporna imena sa spiska i zločine koje su počinili, a potom papire na kojima su imena bila ispisana precrtali su crvenom bojom.

Organizacije okupljene oko inicijative „Digni gard odbrani grad“ su Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija (OSA), Savez antifašista Vojvodine, Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.


Đurić: Razmotrićemo peticiju

Novi gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić odgovarajući na pitanje 021.rs o spornom spomeniku, kaže da je čuo da je peticija podneta.

- Videćemo šta piše u peticiji, razmotrićemo, jer to i moramo - ističe Đurić.

Dodaje da je rok za postavljanje spomenika ponovo produžen do 30. novembra, jer je došlo do oštećenja prilaza gde spomenik treba da bude.

- Bićete obavešteni šta ćemo i kako ćemo da radimo što se tiče spomenika, ali ovo je isključivo razlog za prolongiranje roka za završetak - kaže Đurić.


Izvor: N1, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?