Sledi uređenje nekoliko fasada u centru Novog Sada

10:02:00 23.02.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Osim fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ove godine biće obnovljeno i nekoliko zgrada u istorijskom jezgru Novog Sada.

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić kaže da je republička Vlada, osim 100 miliona za podgrađe, izdvojila još 50 miliona dinara za sanaciju fasada u Novom Sadu.

Sledi uređenje nekoliko fasada u centru Novog Sada

foto: jedan od objekata čija će fasada biti obnovljena, kuća na Trgu slobode 4

– Odlučili smo se za nekoliko objekata koji se nalaze na različitim mestima u gradu. Odabrali smo, za početak, zgradu na Trgu slobode 4, kuću Mileve Marić Ajnštajn, po jednu zgradu na Keju i u Almaškom kraju i Vladičanski dvor. Postoji i u Grčkoškolskoj nekoliko remek-dela arhitekture u izuzetno lošem stanju koje bismo želeli da obnovimo, ali ćemo se prvo posvetiti pobrojanim objektima – kazao je Jokić za „Dnevnik“.

Najzahtevniji poduhvat, kako navodi, biće sanacija fasade Vladičanskog dvora, dela čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića, jer je fasadna plastika dosta oštećena, a identična ne može da se nabavi. U njegovu obnovu ukuljučen je, osim gradskog, i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. U planu je da se, osim fasade, sanira i kapilarna vlaga.

Kako kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, do 2021. godine će se takvi poslovi odvijati paralelno u Novom Sadu i podgrađu. Tokom 2018. u centru pažnje u podgrađu će biti Štrosmajerova ulica s 11 tamošnjih objekata. Osim toga, odlučeno je da se krovovi zgrada u Gradiću kompletno obnove.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?