Slika „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ vraćena Muzeju Vojvodine

13:08:00 19.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Slika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor 1861. godine“, koja je ukradena pre 29 godina iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, vraćena je juče iz Švajcarske u Novi Sad.

Slika „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ vraćena Muzeju Vojvodine

Foto: MUP



Ovo umetničko delo ukradeno je, zajedno sa još tri slike, 28. novembra 1993. godine u Čelarevu, prilikom provale u dvorac porodice Dunđerski. Prema pisanju „Dnevnika“, u tom trenutku se u čelarevskom dvorcu, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

Avgusta prošle godine, 28 godina od krađe ovog kulturnog dobra, slika je pronađena u stanu S. G. (76). Naime, pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom, razbili su četvoročlanu kriminalnu grupu. Švajcarska policija je u Cirihu, osim S. G., uhapsila još jednog člana ove organizovane kriminalne grupe, dok su pripadnici SBPOK-a uhapsili druga dva člana u Beogradu.

Umetničko delo, čija se novčana vrednost procenjuje na između 600.000 i milion evra, posle skoro 30 godina, juče popodne doneta je u Novi Sad.

Slika će biti izložena u Muzeju Vojvodine danas do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Ovo umetničko delo urađeno je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?