„Smart plan“ za rešenje problema gužve, parkinga i javnog prevoza u Novom Sadu

13:10:00 08.10.2019, Komentara: 2

Novi Sad - Gužve u centru grada, dugotrajno pronalaženje parking mesta, koje uspe samo najupornijima, svakodnevica je svih Novosađana. Sve to bi trebalo da popravi „Smart plan“, koji će Novom Sadu omogućiti da postane tzv. pametan grad, u kojem je funkcionalnost života na prvom mestu.

„Smart plan“ za rešenje problema gužve, parkinga i javnog prevoza u Novom Sadu


Projekat je počeo da se realizuje 2017. godine i rađen je u dve faze, a završna prezentacija strategije i akcionih planova je bila 21. juna u Skupštini Grada Novog Sada, rekao je za RTV profesor Vuk Bogdanović sa FTN-a. On navodi da problemi koji se javljaju u saobraćaju mogu usporiti razvoj Grada Novog Sada i atraktivnost za život, te da je „Smart plan“ rađen upravo iz tih razloga.

- U ovom planu nisu date mere koje se odnose na sekundarne probleme na saobraćajnoj mreži, koje mogu da reše inženjeri. Ovde je rađena strategija sa kretkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim merama, a ona je orijentisana ka javnom prevozu, parkiranju i razvoju pešačkog i biciklisitčkog saobraćaja - istakao je on.

Bogdanović kaže da se 2009. godine u Novom Sadu 23 odsto prevoza realizovalo putničkim automobilom, a da je danas taj broj za 10 odsto veći, kao i da je onda bilo 280 registrovanih vozila na 1.000 stanovnika, a danas ih je 370, ne računajući komercijalna vozila registrovana van Novog Sada.

- Sada u gradu, u špicu, imate između 25 i 30 hiljada automobila - ističe on.

Bogdanović napominje da je drastično pao broj prevezenih putnika u javnom prevozu, za 12,5 miliona, za tih par godina, sa stopom od 2,5 odsto godišnje. Govoreći o parkiranju, on podseća da je autobuska karta sada skuplja od sata parkiranja u centru grada, što uopšte nije dobro.

- Jedna od mera jeste da budu različite cene stanarskih parking karti za prvo, drugo i treće vozilo u porodici, što je princip svuda u svetu. Drugo, moramo razviti javni prevoz i biciklistički saobraćaj, a ko hoće da dolazi autom u centar, mora da plati skupo parkiranje od npr. 2,5 evra - smatra Bogdanović.


Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Nikola

, *.internet.mts.telekom.rs

Logično rešite problem parkiranja u gradu dizanjem cene parkinga da ljudi nemaju da plate pa neće ni ići automobilom u grad.


Milorad

, *.gprswap.mts.telekom.rs

Rešenje je u pravljenju parking garaža, podzemnih i nadzemnih prelaza za pešake, a ne sto semafora recimo na bulevaru gde je nekad postojao zeleni talas.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?