„Soko“ opet sporije „leti“ zbog nove krađe na pruzi Novi Sad - Beograd

12:02:00 08.02.2023, Komentara: 0

Novi sad - Zbog nove krađe delova kontaktne mreže na delu brze pruge između Nove Pazove i Stare Pazove, ponovo su na toj deonici uvedene lagane vožnje.

„Soko“ opet sporije „leti“ zbog nove krađe na pruzi Novi Sad - Beograd


Kako je saopštilo preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“, umesto 200 kilometara na sat, na ovom delu brze pruge Beograd - Novi Sad, putnički vozovi saobraćaće brzinom od svega 30 kilometara na sat. Očekuje se da će zbog toga doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada.

Kako je precizirano, krađa delova kontaktne mreže otkrivena je jutros, prilikom redovnog obilaska brze pruge stručnih službi Infrastrukture železnice Srbije i pripadnika MUP-a.

Između Nove Pazove i Stare Pazove ukradeno je ukupno sedam čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabinost zateznog polja kontaktne mreže. Od toga su četiri na kolosecima iznad brze pruge Beograd - Novi Sad, a tri na tzv. šidskim kolosecima, odnosno na pruzi Beograd - Šid.

Istaknuto je da se ovakvim krađama direktno ugrožavaju životi ljudi i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava imovina, a Infrastrukturi železnice Srbije nanosi ogromna materijalna šteta. Infrastruktura železnice zato očekuje i traži efikasnu i odlučnu akciju nadležnih državnih organa, otkrivanje i hvatanje kradljivaca železničke opreme u najkraćem roku i njihovo najoštrije kažnjavanje.

Stručne ekipe Infrastrukture će nakon prolaska poslednjeg voza večeras na brzoj pruzi početi zamenu čvrstih tačaka.

Podseća se i da su na meti kradljivaca čvrste tačke kontaktne mreže, koje su napravljene od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti i lopovi ih kradu i dok su pod tako visokim naponom.

Iz Infrastruktura železnica Srbije izvinjavaju se putnicima i korisnicima usluga zbog mogućih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja na brzoj pruzi zbog krađe delova i opreme kontaktne mreže i železničke infrastrukture.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1005.7 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?