Soko prevezao 3,5 miliona putnika, planira se povezivanje Novog Sada i crnogorskog primorja

20:01:00 08.01.2024, Komentara: 0

Vozovi su u 2023. godini u Srbiji prevezli više od sedam miliona putnika, od čega prugom Beograd-Novi Sad oko 3,5 miliona. Kako navode iz Srbijavoza, polovina putnika je koristila brzo voz Soko.

Soko prevezao 3,5 miliona putnika, planira se povezivanje Novog Sada i crnogorskog primorja


V.d. direktora Srbijavoza Ivan Bulajić kazao je za Tanjug da se građani vraćaju železnici, koja u našoj zemlji doživljava renesansu, kao i da je tome doprinela linija Beograd-Novi Sad gde je brzina i kvalitet železničkog prevoza van bilo kakve konkurencije, kako autobusa, tako i automobila.

- Stvari se menjaju i na ostalim prugama, dosta radimo na čistoći vozova, redovitosti, kašnjenja su neuporedivo manja nego prethodnih godina i na prugama koje su konkurentne prema autobuskom saobraćaju kao što su pruge prema Užicu, Vršcu ili Sremskoj Mitrovici i osećamo drastično povećanje broja putnika - rekao je Bulajić.

On je naglasio da je interesovanje za putovanje vozom od Beograda do Novog Sada i dalje vrlo visoko i u porastu, te da je Srbijavoz, kao jedna odgovorna kompanija koja vodi računa o putnicima i njihovim potrebama, a u danima povećanih gužvi, uvela po dva voza na svakoj liniji.

Bulajić je dodao da najviše ima putnika između Beograda i Novog Sada zbog najvećeg broja polazaka - 60 dnevno, a da je u toku 2024. godine planirano da se uvedu i dodatni polasci.

On je potvrdio da je, prema izveštaju o poslovanju, ove godine Srbijavoz prvi put od osnivanja 2015. godine postala profitabilna kompanija sa ostvarenim neto prihodom od 370 miliona dinara u prvih devet meseci.

Kada je reč o pruzi Beograd-Bar, Bulajić je podsetio da na njoj redovno saobraćaju vozovi do Užica, ali i „barski voz“ koji tokom cele godine ide kao noćni auto-voz, a tokom letnje sezone i dnevni voz.

- Mi ćemo taj dnevni voz produžiti da ide od Novog Sada i Novosađanima omogućiti da idu na more - najavio je Bulajić.

On je naglasio da se radovi na pruzi Beograd-Subotica izvode brže od planiranih rokova i da je izvesno da će biti završeni do decembra 2024. godine, što će otvoriti međunarodni saobraćaj preko Budimpešte i omogućiti povezivanje sa evropskim gradovima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
20°
Vlažnost: 56%
Pritisak: 1007.4 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?