Solarne panele u domove Novosađana ugrađivaće sedam firmi

19:04:00 16.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Solarne panele u domove Novosađana će, u okviru sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća, ugrađivati sedam firmi.

Solarne panele u domove Novosađana ugrađivaće sedam firmi


Reč je o istim firmama koje su se našle i na preliminarnoj listi, a to su: „Green Energy Save Group”, „Energy Net Services” i „Petrosolar Project” iz Novog Sada, „Enel PS” i „Master Solar” iz Beograda, kao i „Elektrovizija” iz Kragujevca i „Telefon Inženjering” iz Zemuna.

Sanacija kuća obuhvata ugradnju solarnih panela, sa učešćem Grada u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije, a ostatak troškova snose građani. Oni koji se odluče za kupovinu solarnih panela dobiće garanciju od najmanje pet godina na inverter, odnosno deset godina na solarni panel.

Koliko će građana imati priliku da ugrade panele biće poznato nakon raspisivanja javnog poziva, a zainteresovani će prilikom podnošenja prijava za subvencije morati da dostave predmer i predračun/profakturu za opremu, s ugradnjom, koju će im izdati neka od firmi sa liste koju je objavila Gradska uprava.

Bespovratna sredstva će biti dodeljena za ugradnju solarnih panela kapaciteta do i jednako šest kilovata, pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, kao i ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradu izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, ali i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem, u najvišem iznosu do 50 odsto od vrednosti investicije sa PDV-om, po pojedinačnoj prijavi za ugradnju, piše Dnevnik.

Za solarne panele kapaciteta većeg od šest kilovata, maksimalni iznos subvencije ostaje isti kao i za one do šest, s tim da će razliku doplaćivati građani. Grad će novac uplaćivati isključivo firmama i to tek nakon što svaki građanin odabranoj firmi uplati svoj deo učešća, po završetku posla.


Za mere energetske efikasnosti 93 miliona dinara

Za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno zamenu stolarije, ugradnju solarnih panela, novu izolaciju, instaliranje kotlova i peći na ekološki prihvatljive energente, kao i ugradnjusolarnih panela i kolektora namenjeno je 78 miliona dinara, s tim da će Grad izdvojiti 40 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike 38 miliona. Osim toga, Novi Sad obezbedio je još 15 miliona dinara za projekat unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene. Reč je, inače, o aktivnostima koje su planirane u okviru Programa energetske efikasnosti Grada Novog Sada za period od 2022 do 2024. godine i Plana energetske efikasnosti Novog Sada za ovu godinu.



Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?