SOS telefon zbog vršnjačkog nasilja zovu iz drugih gradova

17:05:00 15.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno dva poziva iz Novog Sada, jedan za osnovnu i jedan za srednju školu, upućena su SOS liniji otvorenoj za prijavu vršnjačkog nasilja. Međutim, telefon je zazvonio desetak puta zbog prijava vršnjačkog nasilja u drugim gradovima.

Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje, ipak kaže da nasilje, za koje se prema pozivima sumnjalo u novosadskim školama, proverama nije potvrđeno.

SOS telefon zbog vršnjačkog nasilja zovu iz drugih gradova

– Osim toga, bilo je više poziva kada su građani tražili savet i interesovali se za bezbednost dece. Građani iz drugih gradova upućivani su na institucije u svojim mestima – rekao je Jelić.

Podsećamo, SOS linija (065/505-21-36) otvorena je krajem marta nakon što je otkriveno višemesečno maltretiranje dva učenika šestog razreda od starijih učenika, osmaka, u OŠ "Branko Radičević". Osim toga, u svim novosadskim školama uvedene su i kutije poverenja, u koje učenici mogu ubaciti anonimne prijave o vršnjačkom nasilju, a direktori su obavezni da svaki mesec podnose izveštaj Koordinacionom telu, dok je ranije to važilo za svako tromesečje.

– Ti izveštaji se razmatraju i do sada nije bilo alarmantnih slučajeva, u vezi s kojima je neophodno preduzeti bilo kakve mere. Sve relevantne informacije iz izveštaja škola redovno će biti prezentovane javnosti – objašnjava Jelić.

Inače, od petorice osmaka za koje je u martu otkriveno da su psihički i fizički maltretirali dvojicu mlađih učenika, samo dvojica su premešteni u druge škole. Njihovo vladanje, kako kaže Jelić, prati se redovno, i do sada nije bilo nikakvih naznaka da su nastavili nasilničko ponašanje, niti je u vezi s njima prijavljena bilo kakva problematična situacija.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Alan Levine / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?