Specijalni kamion za presađivanje velikog drveća hit na Poljoprivrednom sajmu

08:05:00 21.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Specijalni kamion vadilica za presađivanje velikog drveća privukao je veliku pažnju posetilaca 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Specijalni kamion za presađivanje velikog drveća hit na Poljoprivrednom sajmu


Kamion, koji može da izvadi i prenese drvo prečnika i do 30 centimetara, izložen je u Master hali Novosadskog sajma zajedno sa stablom odraslog koprivića.

Uz pomoć kamiona vadilice, JKP „Gradsko zelenilo“ je tokom februara, marta i aprila presadilo više od 120 odraslih stabala iz starog rasadnika u parkove i ulične drvorede u Novom Sadu.

Kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“, oni će na Poljoprivrednom sajmu promovisati i kompostarijum, koji je izgrađen uz podršku nemačkog GIZ-a i Grada Novog Sada, i koji je, jedan od najsavremenijih pogona za preradu komposta u regionu. U kompostarijumu se sav biljni otpad, koji je nekada završavao na deponiji prerađuje u kompost, koji se koristi za sadnju cveća, ukrasnog šiblja i drveća na teritoriji grada i prigradskih naselja.

Takođe, biće predstavljeni i projekat zelenih krovova i zelenih zidova, koji su uspešno realizovani u ŠOSO „Milan Petrović“ i na Štrandu u okviru IPA projekata, koje finansira Evropska unija, kao i posebni programi zaštite i unapređenja zdravlja drveća, koji obuhvataju folijarnu prihranu svih stabala, zaštitu od štetočina, gljiva i bolesti, kao i dodavanje lekova i hranljivih materija direktno pod koru drveća uz pomoć specijalnog injektora.



Foto: Faceboog/JKP Gradsko zelenilo


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?