Spens danas slavi četrdeseti rođendan

17:04:00 14.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ danas proslavlja 40 godina od otvaranja, ali zbog epidemiloških mera, proslava jubileja nije održana onako kako dolikuje simbolu Novog Sada. U planu je da se, kad bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi, na svečanoj akademiji predstaviti značaj Spensa za Novi Sad i Srbiju.

 Spens danas slavi četrdeseti rođendan


Кada je na inicijativu omladinskih organizacija i različitih sportskih saveza pokrenuta ideja za izgradnjom sportsko-kulturnog i poslovnog centra, želje Novosađana bile su da Novi Sad dobije mesto za masovno bavljenje sportom, ali i da se sportskim klubovima pruže mogućnosti za treniranje i takmičenje po najvišim svetskim standardima istovremeno.

Izgradnja objekta predviđena je još generalnim planom Grada davne 1950. godine, ali su tek 1974. godine počele aktivnosti na realizaciji ovog plana i raspisan je jugoslovenski konkurs za urbanističko i arhitektonsko rešenje ovog prostora. Odluku o izgradnji objekta donele su 1978. godine Skupština samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu i Skupština grada, povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Za praćenje i nadzor ove velike investicije Skupština opštine Novi Sad osnovala je Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra Vojvodina.

Na konkursu raspisanom za idejno rešenje objekta prihvaćen je projekat Instituta za urbanizam arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva, koji su potpisivala dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Žika Janković i Branko Bulić.

Кako se prvobitna kandidatura Novog Sada odnosila na prvenstvo 1983. godine, nakon odustajanja Narodne Republike Kine za organizaciju 1981. godine i prihvatanje uloge domaćina za tu godinu, došlo je do promene u dinamici i izgradnji objekta.

Dozvola za izgradnju objekta dobijena je 17. aprila 1979. godine, a izgradnja objekta počela je 20. maja te godine. Do aprila 1981. godine izgrađeni su najneophodniji sadržaji, koji su pružali optimalne uslove za održavanje svetskog prvenstva: velika i mala dvorana, pres centar i neophodne komunikacije.

Nakon održanog prvenstva počele su redovne aktivnosti na stavljanju u funkciju svih postojećih sadržaja objekta. Godine 1983. Skupština grada iz Direkcije za izgradnju osniva Radnu organizaciju Sportski i poslovni centar "Vojvodina", a 1991. godine odlukom osnivača Skupštine grada radna organizacija postaje Javno preduzeće.

Nedavno je Spens došao u žižu javnosti kada se postavilo pitanje njegove sudbine zbog velikih troškova održavanja i energetske neefikasnosti objekta. Zbog toga je i najavljeno rušenja ovog zdanja, ali je javnost burno reagovala i ovaj hram sporta i kulturno-zabavnih sadržaja, čini se, ipak će biti obnovljen i modernizovan.

Kako će izgledati Spens nakon rekonstrukcije možete saznati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?