Spens traži projektanta koji će ga rekonstruisati, povećati i podmladiti

12:10:00 28.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Novi bazeni i klizalište, kompletna zamena instalacija, odeljenje Gradske biblioteke, nove garaže i mnogo toga još predviđa se planom rekonstrukcije Spensa - uz zadržavanje originalnog izgleda, piše 021.

Spens traži projektanta koji će ga rekonstruisati, povećati i podmladiti


Uprava Spensa traži projektanta koji će se ozbiljno baviti planiranom sanacijom i rekonstrukcijom Spensa. Od njega se traži da analizira stanje čitavog objekta, koji je jedan od simbola grada i da napiše projekat za njegovo unapređenje i očuvanje u originalnom stanju.

U planu je izgradnja svega što je Spens originalno trebalo da ima, ali nema - bazen za obuku neplivača i bazen sa skakaonicom, ali i neki novi sadržaj, uz izmeštanje sadržaja koji već postoji, ali remeti izgled i funkcionisanje objekta (kafići, teretane uz obod...). Osnova za planiranu rekonstrukciju Spensa je Strategija razvoja Spensa, koji je prethodno uradio Fakultet tehničkih nauka.

Od projektanta koji se traži putem tendera očekuju se dve stvari - elaborat o trenutnom stanju i očekivanjima i projekat rekonstrukcije i sanacije. Za elaborat će izabrani projektant imati šest meseci, a nakon što isti bude odobren, teče rok od godinu dana za kompletan pisani projekat sanacije i obnove.

Planirano je da se zadrže svi sportski sadržaji koje Spens nudi, te da se isti prošire. To će biti učinjeno proširenjem sala, ali i izgradnjom novih bazena na otvorenom. Takođe, na potezu prema Promenadi postojeći golf teren i fudbalski teren s veštačkom travom ostaće kao sadržaj leti, a zimi će biti postavljeno klizalište.

Postojeća garaža je kapaciteta 170 vozila, a originalnim projektom Spensa trebalo je da ima čak 980 parking mesta. Očigledan je nedostatak parking mesta i zato se razmatraju dve opcije: nadgradnja garaže ili izgradnja nove garaže, sa podzemnim etažama i nadzemnim nivoom do nivoa sala za džudo, boks i tenis. U svakom slučaju, od projektanta se traži da se garaža savršeno uklapa u ambijent i estetiku Spensa.

Ono što se trenutno ne uklapa u ambijent i doprinosi njegovom urušavanju jesu mnogi unutrašnji objekti, ali i obodni lokali. Mnogi od njih su brendiranjem i širenjem zauzeli protivpožarne prolaze i estetski uništili Spens, te je potrebno isplanirati njihovo izmeštanje. Sve to mora da se uradi po Knjizi standarda Spensa, koja će takođe biti izrađena. Knjiga standarda trebalo bi da predstavlja skup svih pravila ponašanja i set vrednosti koji se moraju poštovati u vezi sa Spensom, a svi će biti u obavezi da je poštuju.

Spens je zreo za kompletnu zamenu fasade, krova, instalacija, kao i dodatno ozelenjavanje unutar objekta. Moguće je predvideti solarne kolektore i fotonaponske sisteme na mestima na kojima će ih građani videti i da se na taj način oni informišu i obrazuju o obnovljivim izvorima energije, koji bi trebalo da igraju veliku ulogu za budućnost Spensa. Unutar objekta planiran je „food corner“ za proizvođače organske i zdrave hrane, ali i odeljenje Gradske biblioteke i novi objekat - gradska galerija.

Sve ovo su planovi uprave Spensa za budućnost, a nisu nimalo jeftini. Procena je da će izrada ovih istraživanja i dokumentacije koštati čak 100 miliona dinara. Tender za pronalaženje projektanta traje do 22. novembra.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?