Spens u debelom minusu, njegova subina neizvesna

19:08:00 24.08.2018, Komentara: 3

Novi Sad - JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (Spens) još jednu godinu poslovao je sa višemilionskim gubitkom. Preciznije, 2017. godinu završio je sa gubitkom od čak 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina veći od 719 miliona.

Spens u debelom minusu, njegova subina neizvesna


Kako je objavljeno u izveštaju o poslovanju, koji će se naći pred odbornicima na sednici 29. avgusta, ovo preduzeće je prihodovalo 513 miliona, ali je rashod iznosio 808 miliona dinara. Razlog za veliko povećanje planiranog gubitka su veći troškovi amortizacije, obezvređivanje potraživanja od kupaca, kao i troškovi kamata. Između ostalog, kreditna zaduženost preduzeća na kraju prošle godine bila je 41 milion dinara, piše 021.

Spens je u prethodnom periodu, uz JKP „Stan“ i Apoteku „Novi Sad“, pominjan kao preduzeće za koje bi trebalo da se pronađe javno-privatni partner. Krajem juna, gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će Grad testirati tržište, kako bi proverio da li postoje zainteresovane privatne kompanije koje bi ušle u takav projekat. Ipak, finalno rešenje za Spens u gradskoj upravi još uvek ne postoji. Jedna od ideja bila je da se postojeći objekat JP „Sportskog i poslovnog centra Vojvodina“ sruši, a da se izgradi novi, koji bi bio „manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji“.

Po Vučevićevim rečima, potreban je dogovor oko toga da li će se Spens finansirati iz budžeta grada, i šta bi se u tom slučaju finansiralo manje, odnosno šta se ne bi finansiralo, ili će se rešenje naći u javno-privatnom partnerstvu. Iz gradske vlasti može se čuti da je u opciji nekoliko ideja, među kojima su bile čak i koncesija ili prodaja.

Vučević kaže da je sadašnji objekat Spensa izgrađen u potpuno drugačijim ekonomskim uslovima, uslovima energetske poslovnosti, kada nije bilo privatne konkurencije, a tadašnja Jugoslavija nije bila tržišno orijentisana privreda.

- Danas, posle 40 godina, možemo da kažemo da Spens nije redovno održavan i da predstavlja veliki izazov za finansijsko pozitivno poslovanje. Možemo i da kažemo to je simbol Novog Sada. Jeste, ali ako ga održavamo onda moramo da znamo koliko to košta i da li je to održivo. Kao što Beograd ima problem sa Sava centrom, Novi Sad ima veliki izazov sa 'Sportskim i poslovnim centrom Vojvodina'. Mi podržavamo Spens kroz manifestacije, organizovanje evropskih, svetskih i velikih domaćih sportskih događaj, na taj način dajemo podršku - dodao je Vučević.

Ocena je da bi Spens mogao da bude održiv, u slučaju da su cene zakupa u objektu daleko skuplje, što bi onda dovelo u pitanje mogućnost da klubovi i sportisti treniraju u dvoranama i salama.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

3 komentar(a)

Novosađanka

Vučeviću bi bilo pametnije da pogleda na čega mu grad liči, a ne da zida još jedno ruglo grada, kao ono pored SPENSA. Grad prljav strašno, groblja zapuštena, Komunalnu policiju treba namoliti da izađe na teren, a kada dođu onda te pitaju kako da uđu u zgradu. Tog poslušnika treba smeniti hitno dok nije uništio i ovo malo od grada što je ostalo. Prvo dimnačarinu da nam objasni zašto plaćamo, zašto kose groblja u petak pred same Zadušnice i tako unište sve ono što smo uredili tokom nedelje za taj dan? Ma jednostavno pedala!!! Važno da paradira sa Brnabićkom po EXIT-U. Zatvara saobraćaj pored tvrđave? Neka pita velikog vođu kako bi nazvao takve odluke, on je pun komplimenata za svoje miljenike.


Nena iz NS

Pa neka Spens bude na budžetu grada, neka i obični ljudi imaju bar nešto od budžeta, a ne samo da ga pune. Uostalom za Spens je plaćan samodoprinos ako se ja dobro sećam.


Prolaznik

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Šta očekujete od sns bota, on samo radi kako mu se kaže, neko treba da provuče debele novce, klasična priča za ovaj slepački narod.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.7 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?