Spomen-obeležje žrtvama racije, bez spomenika Tesli

14:06:00 01.06.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Žrtve Novosadske racije dobiće spomen obeležje u Miletićevoj ulici, o spomeniku žrtvama bombardovanja Novog Sada 1999. godine još treba razmisliti, dok će naš grad biti bez spomenika Nikoli Tesli. To su danas odlučili članovi Saveta za kulturu Skupštine grada Novog Sada.

Spomen-obeležje žrtvama racije, bez spomenika Tesli


Na današnjoj sednici Savet je prihvatio inicijativu Memorijalnog društva "Racija 1942" za podizanje spomen obeležja žrtvama Novosadske racije u Ulici Svetozara Miletića. Prema inicijativi, predloženo je da se spomen-ploča postavi na uličnu fasadu zgrade broj 19 u Ulici Svetozara Miletića. Kako je navedeno u inicijativi, tokom Novosadske racije, 23. januara 1942. godine, gotovo svi žitelji Miletićeve ulice su stradali u zloglasnoj raciji, javila je RTV.

Većinom glasova Savet nije prihvatio inicijativu Odborničke grupe "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" za podizanje spomenika Nikoli Tesli u Novom Sadu, pod obrazloženjem da već postoji bista - spomenik ispred Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Saglasnost nije dobila ni inicijativa Lasla Silađija, Branka Kilibarde i Milivoja Pantića za postavljanje skulpture u javnom prostoru, kao ni predlog Gradskog odbora SNP i Foruma žena SNP za podizanje spomenika Majci u Novom Sadu. Inicijativa Međuopštinskog udruženja civilnih invalida rata za postavljanje spomen obeležja kao uspomene na sve žrtve stradale tokom bombardovanja Novog Sada 1999. godine za sad nema zeleno svetlo, pod obrazloženjem da se ovom pitanju treba pristupiti studioznije jer je reč o spomen-obeležju od državnog značaja.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?