Spomenik „Porodica“ ide na popravku

19:11:00 01.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Spomenik „Porodica“, rad Jovana Soldatovića, biće sutra, 2. novembra uklonjen sa Keja žrtava racije i odnet na popravku.

Spomenik „Porodica“ ide na popravku


Kako piše 021, spomenik će po prvi put od 1971. godine kada je postavljen biti ozbiljnije saniran, tako da će po prvi put posle 47 godina Kej biti nekoliko nedelja bez spomenika.

Radove će, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića, izvesti firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 2,4 miliona dinara.

Glavni radovi predviđaju izradu novog postamenta spomenika i dela noge najveće figure.

Kompleks posvećen žrtvama Novosadske racije iz januara 1942. godine, osim spomenika „Porodica“ čini i 78 bronzanih tabli koje su tu postavljene 1992. godine. Na 66 tabli se nalaze imena žrtava, dok se na na četiri, od kojih su tri na srpskom, a jedna na hebrejskom jeziku, nalaze osnovne informacije o Raciji. Između ploča sa tekstom se nalaze četiri ploče sa Davidovom zvezdom, dve sa krstom i jedna sa ocilom. Tokom godina su pojedine ploče ukradene ili uništene i Grad je u više navrata platio njihovu popravku ili izradu kopija. Ovo je prvi put da se popravlja sam spomenik „Porodica“.

Radovi moraju biti završeni najkasnije do 24. decembra.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
26°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 991.5 mb
Vetar: 4 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?