Spomenik „Porodica“ na spisku lokacija koje će đaci obilaziti na ekskurzijama

12:11:00 30.11.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Spomenik „Porodica“ na keju u Novom Sadu mogao bi se naći na spisku lokacija koje će đaci obilaziti na ekskurzijama.

Spomenik „Porodica“ na spisku lokacija koje će đaci obilaziti na ekskurzijama


Kako pišu Večernje novosti, spomenik koji simbolizuje ugašene živote podseća na najveći pokolj na teritoriji Vojvodine tokom Drugog svetskog rata – Raciju mađarskih fašista – važno je mesto sećanja našeg naroda. Novi Sad se zbog toga našao na spisku mesta koja bi, prema preporuci Muzeja žrtava genocida i Ministarstva prosvete, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji trebalo da posete u okviru školskih studijskih putovanja, pišu Novosti.

To je samo segment šire inicijative Muzeja žrtava genocida, čiji je cilj oživljavanje kulture pamćenja stradanja u Drugom svetskom ratu. Iza ove ideje stalo je i Ministarstvo prosvete, koje je školama prosledilo stručno uputstvo za organizaciju sa definisanim ciljevima ovih putovanja.

U središtu ovog „koncepta sećanja“ su obilasci mesta velikih stradanja i upoznavanje sa razmerama zločina direktno na mestima na kojima su se i dogodili. Đaci bi time dobili priliku ne samo da prodube svoja znanja, nego i da na autentičnim mestima steknu lični doživljaj stradanja nevinih.

Osim na spomenik žrtvama Novosadske racije, stručnjaci Muzeja žrtava genocida prosvetnim vlastima skrenuli su pažnju i na druga istorijska mesta u Vojvodini, koja zavređuju da budu odredišta studijskih putovanja osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije.

Preporučena je tako i poseta pomalo zaboravljenom Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, kompleksu „Batinska bitka“, selo Jabuka i kompleks sećanja „Stratište“.


Izvor: Večernje novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?