Spomenik porodice Čenazi ponovo na Bulevaru Mihajla Pupina

13:11:00 07.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Spomenik jermenske porodice Čenazi od pre par dana ponvo se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina, nedaleko od mesta gde je bio do pre tri godine.

Spomenik porodice Čenazi ponovo na Bulevaru Mihajla Pupina

Ovaj spomenik je 2016. godine pomeren zbog izgradnje Pupinove palate na mestu nekadašnje Komunalne banke. Sada je postavljen oko 15 metara dalje, prema autobuskoj stanici i Bulevaru, a ispod njega se nalazi kosturnica gde su preneti ostaci 91 kostura sa jermenskog groblja i četvoročlane porodice Čenazi.

Na trotoaru su ucrtane konture nekadašnje Jermenske crkve koja se nalazila na ovoj lokaciji. Spomenik je restauriran, a prostor oko njega je parterno uređen.

Iako je bilo najavljeno da će spomenik biti otkriven uz prisustsvo sveštenika, predstavnika Grada i Jermenije, to se nije dogodilo.

Spomenik porodice Čenazi ponovo na Bulevaru Mihajla Pupina

Spomenik porodice Čenazi, poslednje je kulturno dobro koje podseća na jermensku zajednicu u Novom Sadu i na jermensku crkvu srušenu 60-ih godina prošlog veka.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?