Sprečeno gašenje četiri osnovne škole u okolini Novog Sada

17:02:00 25.02.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad jedan je od gradova koji je uspeo da sačuva osnovne škole u prigradskim naseljima, uprkos veoma strogim i neretko nerealnim kriterijumima predviđenim uredbom Vlade Srbije iz marta 2018. godine.

Sprečeno gašenje četiri osnovne škole u okolini Novog Sada


Prema ovoj uredbi, kojom se vode sve opštinske radne grupe za izradu predloga mreže škola u nekom mestu, javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova, za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. Može da ima i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola ili ako se u školi izvodi nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević uoči prethodne sednice Skupštine grada, na kojoj je i usvojen plan umrežavanja osnovnih škola, škole u Stepanovićevu, Šangaju, Begeču i u Bukovcu neće biti ugašene, iako nemaju dovoljan broj đaka da bi se zadovoljili kriterijumi navedeni u uredbi. Međutim, Grad se u nameri da spasi ove škole pozvao na podatak da na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.

- Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin i da đaci iz Stepanovićeva ne mogu da idu u Rumenku. Naša je odluka da te škole ostanu samostalne i našli smo model na osnovu kog imamo pravo da ostavimo te škole u životu i da ih ne gasimo. Novi Sad je grad koji ima veću stopu rađanja nego umiranja, nije normalno da gasimo škole - već da ih nadograđujemo. To smo i planirali ove godine - naveo je Kružević.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?