Srbija, Grad Novi Sad i "Poslovni prostor" tužili aktiviste Društvenog centra

09:07:00 10.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Protiv aktivista Društvenog centra Grad Novi Sad, Republika Srbija i Javno preduzeće “Poslovni prostor“ podneli su zajedničku tužbu, kako bi ih ponovo iselili iz prostora u Kineskoj četvrti, u kojem su protekle tri godine.

Srbija, Grad Novi Sad i "Poslovni prostor" tužili aktiviste Društvenog centra Protest podrške Društvenom centru, foto: FB - Društveni centar

Iako je gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da će Grad podržati inicijative da se Kineska četvrt pretvori u, kako je rekao, Youth Polis, i da je plan da on bude prepušten omladinskim organizacijama na upravljanje, pokušaji aktivista “Društvenog centra”, da stupe u kontakt sa Gradskim većem za kulturu i “Poslovnim prostorom” su ignorisani.

- Na pomenute adrese upućeno je na desetine pisama, mejlova i telefonskih poziva, na koje nikada nismo dobili odgovor. U avgustu 2014. godine “Poslovni prostor” nelegalno je zatvorio Društveni centar, što je u decembru prošle godine i potvrđeno u sudskom procesu, koji su naši aktivisti vodili protiv ovog javnog preduzeća, nakon čega smo nastavili da radimo u prostoru. Ostaje nejasno šta su stvarne namere gradskih vlasti po pitanju budućnosti Kineske četvrti – saopštini su aktivisti DC na svom Fejsbuk profilu.

Prostorije Društvenog centra prošle godine u oktobru nelegalno su zapečaćene. JP “Poslovni prostor” koji je vlasnik ove barake, bez ikakvog predhodnog upozorenja, što je po zakonu morao da uradi, izbacio je aktiviste DC. Sud ih je vratio nazad, ali tu borba za DC ipak nije završena.

Inače, mladi aktivisti su pre tri godine ušli u otvorenu oronulu baraku u Kineskoj četvrti. Tada tamo nije bilo ništa sem zidova, ni struje, ni vode i započeli su adaptaciju. Iako su prostorije Društvenog centra nekilo puta bile meta lopova, koji su pričinili veliku štetu, aktivisti su tu napravili alternativni kulturni centar, koji je gradu ponudio više sadržaja nego neke velike institucije kulture.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?