Srbija ukida povraćaj bebi PDV-a, povećava roditeljski dodatak

19:09:00 06.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad – Vest da roditelji u Srbiji od 1. januara iduće godine neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, a da će biti povećan roditeljski dodatak odjeknula je Srbijom, a društvene mreže su gorele od negativnih komentara. I dok državne institucije i službenici tvrde da će roditelji biti na dobitku, udruženja koja se bave roditeljstvom govore suprotno i pozivaju državu da potpuno ukine PDV i precizira svoju pronatalitetnu politiku.

Srbija ukida povraćaj bebi PDV-a, povećava roditeljski dodatak


Ministarstvo: Više roditelja će imati pravo na dodatak


Večernje novosti su objavile da je to je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Medjunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove medjunarodne institucije. „Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom“, stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u, prenose Novosti i navode i da će se na taj način izbeći dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potvrdio je pisanje Novosti i dodao da će vrlo brzo sa Ministarstvom finansija izaći sa konačnim predlogom u vezi sa ukidanjem PDV na bebi hranu i opremu i povećanjem roditeljskog dodatka.
- Pošli smo od stanovišta da bi bilo bolje da ta količina novca koja je predviđena za oslobađanje od PDV bude podeljena ravnomerno svim roditeljima kroz meru roditeljskog dodatka pa bi na taj način došli i do povećanja roditeljskog dodatka - rekao je Vulin novinarima.


Ministarstvo finansija je saopštilo da ova mera ni u kom slučaju ne predstavlja opterećenje za nove roditelje, te da će zahvaljujući izmenama "više roditelja ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje". Dodaje se i da će "prednost ovakvog socijalnog pristupa biti i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun". "Na novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka", navelo je Ministarstvo finansija.


Bebac: Ukinite bebi PDV


S druge strane, roditeljski portal Bebac je saopštio da je ukidanjem povraćaja bebi PDV-a država pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica. Bebac je zatražio od države da ukine PDV na opremu i hranu na bebe u potpunosti.
- Ako niste sposobni da rešite tromu i nefunkcionalnu administraciju, i ako je to uopšte pravi razlog za ukidanje povraćaja PDV-a, imamo predlog: Ukinite PDV na opremu i hranu za bebe u potpunosti - navodi se u saopštenju i dodaje da država tom odlukom podstiče sivu ekonomiju i primorava porodice da potrepštine za bebe kupuju u inostranstvu.
- Krajnje je skandalozno što se vrh države sa krhkom stopom nataliteta na krajnje licemeran način poigrava sa budućnošću i egzistencijom roditelja i beba - ocenjuje Bebac. Taj portal je Vladi Srbije poručio da bi ukidanje povraćaja PDV-a na bebi hranu i opremu bio "šamar u lice svima koji se bore za bolju budućnost svoje dece".


Ćorić: Upitna pronatalitetna politika države


Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“ pojašnjava u izjavi za novisad.com da je povraćaj bebi PDV-a mera snižavanja ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak mera populacione politike.
- U pitanju su mere dve različite vrste koje ne isključuju jedna drugu, niti se mogu kumulirati. Dalje opravdanje da obrada zahteva dugo traje je neprihvatljiv posebno nakon promena Zakona o upravnom postupku koje su još više povezale različite baze podataka o građanima. Dakle, upitna postaje populaciona pronatalitetna politika na nacionalnom nivou, te se ostavlja da lokalne samouprave to ispravljaju u skladu sa svojim ograničenim mogućnostima – ističe Ćorić. Ona za naš portal podseća da je pre četiri godine za povraćaj bebi PDV-a skupljeno više od 400.000 potpisa u postupku narodne inicijative.


Koliko bi iznosilo povećanje


Ukoliko se obistini predlog države, prema računici Blica, roditeljski dodatak bi za svu decu bio povećan za oko 4.000 dinara. Prema podacima Poreske uprave, iznos refundacije PDV za opremu za bebe u 2016. godini je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara.


Kako su javili mediji, roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorodjeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara. Pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?