Srednjoškolci čitaju fantastiku i ljubavne romane

17:11:00 01.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Gradska biblioteka u Novom Sadu proslavila je proteklih dana 170 godina od osnivanja Srpske čitaonice i 60 godina postojanja Dečjeg odeljenja. Ima oko 25.000 članova i knjiški fond od više od pola miliona naslova.

Srednjoškolci čitaju fantastiku i ljubavne romane

Katarina Novaković, rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, kaže da najmlađi Novosađani podjednako čitaju i domaće i strane pisce i da međusobno preporučuju svojim vršnjacima šta bi trebalo pročitati.

- "Hajduk" Gradimira Stojkovića se i dalje čita, to je uvek aktuelna knjiga. Slobodana Stanišića uzimaju uglavnom oni koji vole istorijske romane, koji su u vezi sa našom istorijom. Tu su i priručnici Jasminke Petrović koja je hit pisac. Traže Uroša Petrovića sa njegovim romanima i zagonetnim pričama i mnoge druge, a veoma je tražena i prevodna literatura, literatura iz nekih drugih zemalja - kaže Katarina.

Ona objašnjava da srednjoškolci uglavnom traže lektire, ali čitaju i epsku fantastiku i ljubavne romane, kao i naslove koji traju decenijama.

- Mlađi srednjoškolci okrenuti su ka epskoj fantastici, delima Tolkina, a traže i sva dela vezana za ekranizacije poznatih romana, poput ljubavnih romana po kojima su snimljeni filmovi - kaže ona.

Izvor: Novosadska TV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?