Srednjoškolci u alkoholu traže sreću

17:05:00 12.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Akolohol konzumira čak 87,6 odsto učenika prvih razreda novosadskih srednjih škola, i to 91,5 odsto mladića i 83,4 odsto devojaka. Razlog takvog ponašanja dece jeste potraga za srećom i traženje radosti, koju ne osećaju bez pomoći alkoholnih pića.

Srednjoškolci u alkoholu traže sreću

Ti podaci objavljeni su u publikaciji "Zdravstveni profil Grada Novog Sada i okvir gradskog plana za zdravlje", koji je objavio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da srednjoškolci imaju nizak nivo dopamina, te im treba više senzacija da bi doživeli radost.

- Oni uzimaju alkohol da bi bili zadovoljniji, srećniji, a nisu svesni posledica koje to može da ima. Dejstvo alkohola na mladi mozak je jako loše, jer se brzo razvija zavisnost. Prisutan je i socijalni momenat, jer je onaj ko ne pije “šonja”, a onaj ko pije je “faca”. Ko uzme sok “nije muško” - kaže Šibul.

On dodaje da je alkohol kod nas društveno prihvatljiv i on je inicijacija u svet odraslih.

- Mnogo se pije, u svim prilikama i sve je vezano za "čašicu", od tužnih do veselih prilika, poslovih sastanaka, pa čak i verskih običaja. Mi smo postali alkoholisana i nefunkcionalna nacija - smatra Šibul.

Prema njegovim rečima, mladi koji rano počnu da piju stvaraju zavisnost od alkohola, a kasnije u životu samo nastave da piju. I svakodnevno i periodično opijanje remeti funkcionalnost i dovodi do trajnog oštećenja mozga, a mladi toga nisu svesni.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Mark Woodbury / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?