Srpska desnica podnela krivičnu prijavu protiv “Krov nad glavom”

09:06:00 15.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Srpska desnica podnela je u petak, 14. juna, krivičnu prijavu Osnovnom javnom Tužilaštvu u Novom Sadu protiv organizacije "Združena akcija krov nad glavom" i njihovog članstvo zbog izazivanja panike i nereda, navodi se u saopštenju SD.

Razlog za krivičnu prijavu je, kažu u Srpskoj desnici, što je Združena akcija "Krov nad glavom" 7. juna objavila tekst u kojem za napad na studente Pravnog i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Marka Đelevića i Mihajla Nikolića, a kasnije i Dejana Bagarića, optužuje Srpsku desnicu i njene članove.

Srpska desnica podnela krivičnu prijavu protiv “Krov nad glavom”

"U tekstu se navodi da iza prebijanja gore pomenutih studenata stoji naša organizacija SD u sadejstvu sa državom Republikom Srbijom. Na takav način ova organizacija predstavila je državu i njene organe kao izvor nasilja i faktor represije, dok SD stavlja u svojstvo izvršioca tog dela. Ovim putem putem pomenuta organizacija je iznošenjem i prenošenjem lažnih vesti i tvrđenja izazvala paniku i teže narušavanje javnog reda i mira", stoji u podnetoj prijavi.

Miša Vacić predsednik Srpske desnice izjavio je, imajući u vidu, da nije dokazano, niti da postoje bilo kakve indicije da je neko od pripadnika SD počinio ovo delo, zahteva od Tužilaštva da procesuira odgovorne i izvede ih pred lice pravde.

Po predavanju krivične prijave član Predsedništva Srpske Desnice Mihailo Janjić pozvao je Tužilaštvo da što hitnije reaguje, a ujedno i zaštiti članstvo SD čija je bezbednost ugrožena prenošenjem lažnih vesti i objava.

Angažovani punomoćnik, advokat Goran Karadžić iz Novog Sada istakao je da se ovde nedvosmisleno radi o izvršenju krivičnog dela iz Člana 343 KZRS, Izazivanje panike i nereda, te predlaže nadležnom Tužilaštvu da pokrene krivični postupak protiv izvršilaca pomenutog dela.

S druge strane, u Združenoj akciji "Krov nad glavom" smatraju da zakon nije prekršen jer su oni samo izrazili sumnju da su napad počinili članovi SD zbog toga što su to isto veče kada je do incidenta došlo viđeni kako lepe plakate u krugu kampusa. Miran Pogačar iz "Krov nad glavom", rekao je da ih ne zanimaju optužbe Srpske desnice.

"Ono što nas zanima je da se uhvate pravi širitelji panike i nasilja, a to su oni koji su platili batinaše da pretuku novosadske studente u sred bela dana, a koje policija još uvek nije pronašla i verovatno, kako nam se čini do sad, nikada neće ni pronaći. Zato mi pozivamo ponovo policiju da otkrije neposredne počinioce i nalogodavce kako bi stali na put nasilju nad našim članovima", rekao je Pogačar, za 021.rs.

Podsetimo, studenti aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom", Marko Đelević i Mihajlo Nikolić pretučeni su u petak, 7. juna u studentskom gradu. Dan kasnije, student omladinac Demokratske stranke, Dejan Bagarić, takođe je napadnut i pretučen. Zbog ova dva događaja, u utorak je u Novom Sadu održan protest protiv prebijanja studenata, a borba protiv nasilja obeležila je i protest "1 od 5 miliona" održan sinoć ispred SNP-a.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?