Srpsko narodno pozorište obeležilo 160 godina postojanja

20:03:00 30.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Svečanom akademijom, na kojoj su uručena najviša priznanja, godišnje nagrade i pohvale, Srpsko narodno pozorište obeležilo je danas 160 godina postojanja.

Srpsko narodno pozorište obeležilo 160 godina postojanja

Foto: SNP



Na svečanosti, koja je bila zatvorenog tipa zbog koronavirusa, rediteljka Sonja Petrović dobila je nagradu za režiju i koncept predstave "Ko je ubio Dženis Džoplin?".

Mladim glumicama Bojani Milanović i Sonji Isailović pripale su nagrade za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i ansamblu predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

Dan Srpskog narodnog pozorišta utoliko je svečaniji jer su Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisala sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom „Naši dani”.

- Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna - istakao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je da će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

- Prvi mini festival pod nazivom „Naši dani“ biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 12. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP-a u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru, a SNP u novembru ove godine – istakao je direktor BDP-a Jug Radivojević.

- Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti - rekao je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.

Inače, povodom svečanosti, večeras je publika imati priliku da gleda upravo višengrađivanu predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović.

Podsetimo, 1981. godine, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 100%
Pritisak: 997.3 mb
Vetar: 3 m/s, W
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?