Stanari Dositejeve imaju predlog za investitora, ali traže garancije

17:01:00 20.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Problem stanara Dositejeve 11, koji su pre godinu i po dana ostali bez domova zbog tuđih nelegalnih radova, još nije rešen. Gradu su se treći put obratili za finansijsku pomoć, jer su i dalje primorani da žive kao podstanari, a mali pomak je predlog koji imaju za investitora, sa kojim do sada nisu želeli ni da razgovaraju, navodi N1.

Stanari Dositejeve imaju predlog za investitora, ali traže garancije



Zbog kopanja temelja za novu stambenu zgradu, u avgustu 2018. godine, srušen je zid na levoj strani objekta u Dositejevoj 11, a 12 porodica ostalo je bez krova nad glavom. Njihova imovina, koja je ostala pod ruševinama, svakodnevno je na udaru lopova.

Većina stanara više od godinu dana živi kao podstanari. Grad im je dva puta do sada pomogao u plaćanju kirije. Poštosu i dalje bez rešenja, zatražili su novu tranšu. Grad je uspeo da okupi za isti sto stanae i investitora, pokušavajući da iznedri sporazumno rešenje, ali sve zapinje kod nedostatka garancija.

Naime, stanari iz Dositejeve predložili su da vlasniku Astra plana, ukoliko obezbedi bankarske garancije, omoguće da se sruše postojeći objekti i na njihovoj parceli izgradi novu stambenu zgradu. Njegov advokat Strahinja Selaković kaže da je to pomak, a investitor trenutno razmatra da li je to izvodljivo. Voljan je da problem reši, ali dodaje, najpre treba rešiti imovinsko-pravne odnose u Dositejevoj 11.

- U ovoj ponudi mi bi sada zapravo trebali da i levu stranu koja je oštećena i desnu nelegalnu stranu koja nije oštećena izjednačimo, tako da svi dobiju legalne nove stambene jedinice - navodi Selaković.

Suđenje za ovaj slučaj još nije počelo, jer je ročište više puta odlagano zbog nedolaska nekoga od šestoro optuženih. Naime, sudi se investitoru i još petoro optuženih za teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su gradili na susednoj parceli, u Dositejevoj 9, na divlje, bez građevinske dozvole, kad je došlo do obrušavanja zabatnog zida kuće u kojoj je živelo nekoliko porodica. Stanari su inspekcijama prijavili štetne radnje još u trenutku kad su se na njihovim zidovima, zbog kopanja temelja za višespratnicu, pojavile naprsline, ali je inspekcija zaključila da je stanovanje i dalje bilo moguće. Investitoru "Astra plan" prethodno je odbijen zahtev za građevinsku dozvolu, što ga nije sprečilo da kopa.

Stanari su nakon tragedije živeli u hotelu, a smeštaj je plaćen iz budžeta Grada. Potom je iz budžeta isplaćena i polugodišnja kirija oštećenim stanarima, a nakon toga su ovi građani zatražili od Centra za socijalni rad novčanu pomoć u plaćanju kirije. Taj zahtev im je bio odbijen, što je dovelo do protesta stanara ispred Gradske kuće, a potom i do nove jednokratne novčane pomoći iz budžeta u iznosu od 110.000 dinara.

Izvor: N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?