Stanari Laze Telečkog više od dve godine čekaju presudu zbog buke iz noćnih klubova

16:08:00 29.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Osamdeset stanara užeg centra Novog Sada više od dve godine čeka presudu u tužbi protiv Grada, a u vezi sa nesnosnom bukom i celonoćnim radom klubova u Laze Telečkog i okolnim ulicama.

Stanari Laze Telečkog više od dve godine čekaju presudu zbog buke iz noćnih klubova


Kako piše 021.rs, ovi građani čekaju drugostepenu, pravnosnažnu presudu Višeg suda nakon što je 2019. godine Osnovni sud presudio u njihovu korist, a Gradsko pravobranilaštvo uložilo žalbu. Mogu da očekuju eventualno simboličnu naknadu štete - koja neće dovesti u red vlasnike ovih lokala. Samim tim ni njihov problem neće biti otklonjen.

Buka iz lokala dopire i ovih noći, u vreme mera za suzbijanje širenja koronavirusa i ograničenog radnog vremena.

Stanari u Svetozara Miletića, Laze Telečkog, Nikolajevske, Mite Ružića i Katoličke porte tužili su Grad Novi Sad 26. januara 2015. godine, nakon što ništa drugo što su preduzimali nije dalo rezultate. Kako je navedeno u tužbi, nebrojeno puta su se obraćali inspekciji i policiji, pisali peticije čelnicima, pojedini su odustali i nekako uspeli da prodaju stanove, ali drugi to ne mogu jer niko ne želi da kupi stan koji „leži“ u gomili buke. Svakodnevno, a posebno vikendima, u ovim uskim ulicama u kojima posluje više od 50 ugostiteljskih objekata (a nekoliko istaknutih klubova) okuplja se na hiljade ljudi do ranih jutarnjih sati, a muzika je toliko glasna da se meri desetinama decibela u stanovima sa zatvorenim prozorima.

Stanari u tužbi navode da spavaju tako što popiju lekove ili stave čepiće u uši, ali da to ne pomaže. Kad god pozovu komunalnu inspekciju ili redovnu policiju, buka se stiša samo dok su nadležni tu, a potom zvučnike ponovo napanje.

Ovi građani su tražili naknadu štete u iznosu od 30.000 do 300.000 dinara po građaninu, a tužbu su podneli na dva stepena - prema državi Srbiji i prema Gradu Novom Sadu. Država je u svom odgovoru poručila da nije nadležna po tim pitanjima, dok je Grad tvrdio da ni on nije nadležan već je trebalo da tuže vlasnike lokala.

S druge strane, još 2014. godine je inspekcija za zaštitu životne sredine na terenu merila nivo buke i pojedinim lokalima zabranila da koriste opremu za emitovanje muzike, ali mnogi od tih lokala oglušili su se o naloge i nastavili da rade po starom. Neki lokali podneli su dokaze da nivo buke u njihovim lokalima ne prelazi dozvoljeni maksimum, ali je nepoznato kakve metode merenja sami vlasnici primenjuju u svojim lokalima.

Referentne vrednosti za merenje buke koja uznemirava je 35 decibela za dan, a 30 decibela za noć. U stanu jednog od vlasnika u užem centru izmereno je čak 70 decibela.

Osnovni sud presudio je delimično u korist građana - proglasio je državu nenadležnom, a Grad obavezao da svakom od stanara plati simboličnih 30.000 dinara za naknadu nematerijalne štete. Postupajuća sudija smatrala je da je 300.000 dinara preveliki iznos.

Na ovu presudu Grad se žalio, a ceo postupak stoji i čeka da sudijsko veće pregleda spise i odluči već duže od dve godine.


Nove mere i stare navike

Prema poslednjoj uredbi Grada, a koja se odnosi na mere za suzbijanje širenja koronavirusa, ugostiteljski lokali mogu da rade radnim danima i nedeljom od šest do 23 časa, a vikendom od šest do jedan čas ujutru.

U Kabinetu gradonačelnika rekli su za 021 da se kontrola poštovanja odrednica propisane regulative obavlja po službenoj dužnosti i na osnovu prijava građana i to svakodnevno, po prioritetu, naročito u zoni strogog centra grada. Tokom prvih osam meseci ove godine služba komunalne milicije izrekla je 82 prekršajna naloga objektima koji su zatečeni u kršenju odredbi Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Naglašavaju i da intenzivno, po prijavi građana i putem redovnih kontrola, kontrolišu lokale u Laze Telečkog i Mite Ružića, te da svi oni poseduju izveštaje o merenju buke u životnoj sredini.

"- poseduju navedene izveštaje, inspekcija utvrđuje da li se muzički uređaji koriste u skladu sa izveštajima o merenju buke. Obaveza merenja buke se radi jednom i važi do promene Zakona ili do promene muzičkih uređaja koji se koriste u samim ugostiteljskim objektima, a samo merenje vrše instituti akreditovani od strane akreditacionog tela Republike Srbije. Napominjemo da buka koja dolazi od gostiju lokala i onih koji se nalaze u baštama lokala nije predmet kontrole i merenja nivoa buke od istih - navode u Kabinetu gradonačelnika za 021.rs.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?