Stefan Milenković biće dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

17:01:00 16.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Violinista Stefan Milenković predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2022. godinu, odlučeno je na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada. Ovaj predlog biće upućen Skupštini grada, a konačnu reč daće odbornici Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta. Dosadašnja praksa je pokazala da odbornici prihvate predlog Komisije, što se očekuje i ovog puta.

Stefan Milenković biće dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

foto: stefanmilenkovich.com

Pored nagrade, golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Laureatu će nagrada biti uručena na svečanosti povodom Dana grada, 1. februara u Srpskom narodnom pozorištu.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije svetski priznat i poznat violinista Stefan Milenković podneli su Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana Valmaro trio.

Kako je, između ostalog, navedeno u inicijativama, Stefan Milenković je pokazao izuzetnu posvećenost našem gradu, kao i veliku želju da pomogne u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene. Predlagači ističu da je Stefan Milenković pružio bezrezervnu podršku Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, a odluka da svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa našom decom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i da postavi rad nove gradske koncertne dvorane je neprocenljiva. Deleći svoje znanje i iskustvo sa studentima, doprinelo je imidžu i ugledu Akademije i postavilo je u sam vrh obrazovnih institucija u regionu kada je u pitanju virtuoznost sviranja violine, stoji u inicijativama.

U obrazloženju inicijativa se navodi i da su vidljivi mnogobrojni benefiti Stefanovog prisustva u Novom Sadu: majstorski kursevi koje je držao doveli su izuzetne mlade talente iz cele Evrope u Novi Sad, dok je festival kamerne muzike „Blisko“, kao deo programa Gradske koncertne dvorane, okupio vodeće svetske i domaće umetnike, koji su pored koncerata održali majstorske kurseve i započeli saradnje koje se nastavljaju. Takođe, ansambl Kamarata Akademika, oformljen pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milenković je promovisao kroz zajedničke koncerte u regionu, što je dovelo do toga da postane zvanični gradski kamerni orkestar Kamarata Novi Sad sa stabilnom koncertnom sezonom.

Stefan Milenković je jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, nastupavši u najslavnijim koncertnim dvoranama i gala koncertima širom sveta, sa mnogobrojnim svetski priznatim umetnicima i simfonijskim orkestrima. Dobitnik je mnogih svetskih priznanja i nagrada sa međunarodnih takmičenja, dok njegova diskografija uključuje nekoliko izdanja. Pored toga, posvećen je i pedagoškom radu, te je predavao na nekoliko univerziteta i škola.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje se povodom Dana Grada - 1. februara, datuma kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?