Sten i Arči nisu zaboravljeni

13:10:00 10.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Juče, na novosadskom Štrandu, održana je treća izložba pasa mešanaca u organizaciji JKP "Zoohigijena". I ovog puta su Novosađani predstavili svoje ljubimce, ali je i grupa aktivista, mirnim protestom, skrenula pažnju na neke od nepravilnosti u radu ovog javnog preduzeća.

Aktivisti su podsetili svoje sugrađane na Stena i Arčija, gradske pse kojih više nema, a za šta je direktno odgovorna "Zoohigijena". Priče o ova dva psa, sa njihovim umrlicama, našle su se na flajerima koji su podeljeni prisutnima.

Sten i Arči nisu zaboravljeni

Sten je, kao gradski pas, kastriran, vakcinisan, čipovan i vraćen na stanište. Radnici JKP "Zoohigijena" su ga 15. jula prošle godine ponovo uhvatili, procenili kao agresivnog i protivzakonito ubili. Nedelju dana su odbijali da starateljima odgovore šta se desilo sa ovim psom. Direktor ovog preduzeća, Aleksandar Bursać, garantovao je da će utvrditi ko je kriv za ubistvo Stena, ali se to nikada nije desilo. U avgustu 2015. godine je podneta krivična prijava protiv veterinara i odgovorne osobe JKP "Zoohigijena" za protivzakonito ubistvo Stena i najmanje još 20 pasa. Ova prijava do danas nije dobila svoj epilog.

Sten i Arči nisu zaboravljeni

Kao Sten, i Arči je bio gradski pas. JKP "Zoohigijena" ga je čipovala, kastrirala i vratila na stanište.

Početkom avgusta 2016. godine, Arči je ponovo završio u prihvatilištu JKP "Zoohigijena". Veterinari iz ovog gradskog preduzeća su tvrdili da je Arči zdrav, iako je rapidno mršavio. Konačno, 27. septembra, Arči je dobio svoju prvu vlasnicu i napustio svoj boks i cimera u prihvatilištu.

Iako je imao svega šest kilograma (sa 12 kilograma je primljen u prihvatilište), mišljenje veterinara ovog javnog preduzeća je bilo da je pas potpuno zdrav i pogodan za usvajanje.

Nakon samo dva dana, Arči je uginuo.

Sten i Arči nisu zaboravljeni

- Pokušali smo da informišemo sugrađane o sudbini pasa koji su prošli tretman JKP "Zoohigijena", i nažalost više nisu živi. Izložbe pasa mešanaca su divne, one su sjajna prilika za edukaciju, promociju odgovornog vlasništva i usvajanja napuštenih životinja. Međutim, smatramo da JKP "Zoohigijena" trenutno nema kredibilitet da ovakve manifestacije organizuje, s obzirom da je odnos prema životinjama koje su smeštene u gradskom prihvatilištu ispod propisanih kriterijuma, a rad zaposlenih se često kosi sa etičkim i profesionalnim kodeksima - kažu aktivisti.

Sten i Arči nisu zaboravljeni

Sten i Arči nisu zaboravljeni

Sten i Arči nisu zaboravljeni


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?