Stotine tona trave i lišća sa novosadskih ulica završi u kompostilištu „Gradskog zelenila“

19:06:00 19.06.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Kompostilište JKP „Gradsko zelenilo“, koje po oceni stručnjaka predstavlja najsavremeniji pogon za proizvodnju komposta u Srbiji, godišnje preradi oko 970 tona lišća, trave i granjevine. U martu i aprilu prikupljeno je 308 tona trave i 177 tona lišća. A tokom cele godine prikupljeno je ukupno 489 tona granja i drugog drvnog otpada.

Stotine tona trave i lišća sa novosadskih ulica završi u kompostilištu „Gradskog zelenila“

foto: JKP "Gradsko zelenilo"

- Ovo je prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji zahvaljujući kome sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, ne završavaju na deponiji kao smeće, već se koriste za ozelenjavanje grada - navode u „Gradskom zelenilu“.

Kompostilište je sagrađeno sredstvima Novog Sada i nemačke agencije GIZ. Grad je izdvojio 40 miliona dinara, a GIZ oko 400.000 evra.

Ono što se ne iskoristi kao kompost upotrebljava se kao biogorivo za zagrevanje rasadnika i poslovnih prostorija, kaže direktor „Zelenila“ Miloš Egić.

- Sva biomasa koja se sakuplja sa 550 hektara zelenih površina u gradu, trava, lišće, bolesne, oštećene, suve grane, dakle sve ono što je do juče bio otpad koji se odnosio na gradsku deponiju, sada je sirovina za proizvodnju komposta. A ono što se ne koristi za kompost upotrebljava se kao biogorivo za zagrevanje rasadnika i poslovnih prostorija. Naše kompostiliše koristi savremene tehnologije i pri proizvodnji komposta ne zagađuju životnu sredinu, a JKP „Gradsko zelenilo“ dobija kompost koji se koristi prilikom ozelenjavanja Novog Sada – rekao je Egić.

Krajem maja značaj kompostilišta istakao je i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković. On je rekao da je postrojenje primer dobre prakse za ceo region. Kako kaže, FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište.

Inače, osim proizvodnje humusa, od suvog granja se pravi sečka kojom se zagreva rasadnik u kom se uzgajaju sadnice cveća za ukrašavanje grada i drveća za povećanje zelenila u gradu. Najsitnije grane, kompletno lišće i trava se koriste za proizvodnju komposta.

- Kapacitet kompostilišta je dobar. U sadašnjim uslovima u jednom ciklusu se proizvede od 350 do 400 kubnih metara komposta. Proizvedeni kompost upotrebljavamo za potrebe sadnje cveća, drveća, žbunja i šiblja na teritoriji grada i prigradskih naselja, ali i u rasadniku za proizvodnju biljnog materijala - navodi Egić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
22°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 993.6 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Uto 13° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 8° - 9° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?