Strankama u Novom Sadu u narednoj godini više novca iz budžeta

13:12:00 17.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Odborničke grupe u Skupštini grada dobiće u narednoj godini više novca iz budžeta Novog Sada i podeliće 18,8 miliona dinara.

Strankama u Novom Sadu u narednoj godini više novca iz budžeta


Kako prenosi 021, to je 1,6 miliona dinara više nego u ovoj godini, za koju je u budžetu bilo određeno 17,18 miliona dinara.

Najveći deo novca će dobiti SNS koji ima 47 odbornika u odborničkoj grupi, što je oko 60 odsto odbornika, dok će ostalih sedam grupa pojedinačano dobiti skromnije sume jer imaju samo po tri odbornika. Jedino će SPS dobiti nešto veći iznos jer ima 10 odbornika.

Novac se po ovom osnovu prebacuje strankama na osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka koji propisuje da godišnje 0,105 odsto opštih prihoda budžeta grada ide za rad stranaka.

Međutim, ovo nije glavni izvor prihoda stranaka, jer su se još ranije sednice komisija i odborničkih grupa pokazale kao mnogo bolji izvor novca. Naime, odbornicima pripada mesečno oko 30.000 dinara za odbornički dodatak što je 50 odsto prosečne mesečne plate u Srbiji, a za svaku sednicu radnog tela ili odborničke grupe sleduje im dnevnica od oko 4.000 dinara ili pet odsto mesečne zarade.

Ove sednice odborničkih grupa su jedan od glavnih legalnih izvora prihoda stranaka. Ranije istraživanja 021.rs, kao i drugih medija, pokazala su da iako Skupština grada zaseda možda jednom mesečno, odborničke grupe u istom periodu imaju i po nekoliko sednica, tako da na osnovu dnevnica u jednom mesecu prihoduju desetine hiljada dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1003.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?