Stručnjaci: Neopravdano poskupljenje cene odnošenja smeća zbog deponije

19:02:00 06.02.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ pozdravilo je izgradnju regionalne deponije u Novom Sadu, ističući da će to značajno smanjiti uticaj štetnog zagađenja na zdravlje Novosađana. Prema njihovom mišljenju, to je i početak rešavanja problema upravljanja komunalnim otpadom. Međutim, u ovom udruženju se ne slažu sa najavom da će zbog izgradnje deponije poskupeti cena odnošenja smeća, jer, kako kažu, teret će svaliti na krajnje korisnike, a za time nema potrebe jer se za investicije već izdvaja dovoljno novca.

Stručnjaci: Neopravdano poskupljenje cene odnošenja smeća zbog deponije

foto: Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“


- Novosađani svakoga meseca za uslugu odnošenja, transporta i odlaganja otpada na računima objedinjene naplate za komunalne usluge plaćaju 147,90 dinara + 10 % pdv-a = 162,69 dinara po članu domaćinstva. Ova cena usluge je među najskupljim u Srbiji. Da bi se dobila prava slika izdvajanja u ove namene, izdvajanjima kroz objedinjenu naplatu potrebno je dodati i izdvajanja iz budžeta Grada Novog Sada. Naime, usvojenim Predlogom plana budžeta za 2019. godinu, planirano je izdvajanje 344,11 miliona dinara za upravljanje otpadom. Takodje, Planom subvencija za 2019. godinu predvidjena su sredstva na ime kapitalnih subvencija za JKP „Čistoća“ Novi Sad u ukupnom iznosu od 97,3 miliona dinara. Kada se zna da se Gradski budžet puni novcima građana i privrede, jasno je da cena koštanja usluga JKP „Čistoće“ u realnosti daleko prevazilazi cifru koju vidimo na računima JKP „Informatike“ – navedeno je u saopštenju Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Oni kritikuju i upotrebu podzemnih kontejnera, ističući da su oni opravdani isključivo u najintenzivnije izgrađenim centrima naselja, zbog uštede prostora. Kako navode, investicija od 5-6 hiljada evra po podzemnom kontejneru umesto rešavanja prikupljanja otpada nadzemnim, desetinama puta jeftinijim, kontejnerima daleko je od racionalnog i ekonomski opravdanog. Osim goda, pražnjenje podzemnih kontejnera zahteva vozilo koje je duplo skuplje u odnosu na vozilo koje prikuplja otpad iz nadzemnih kontejnera. Na sve to treba dodati i visoke troškove održavanja i popravke podzemnih kontejnera.

Stručnjaci: Neopravdano poskupljenje cene odnošenja smeća zbog deponije

foto: Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“



Značaj zaštite životne sredine i investicija Novosađani su prepoznali još pre 24 godine kada je 28.12.1995. osnovan prvi „Ekološki fond“, koji od tada neprestano od svih Novosađana prikuplja ekološki dinar kroz stavku EKO na računima JKP „Informatike“. Na ovaj način se svake godine prikupi oko 2 miliona evra za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada. Kako se prikupljena sredstva troše i koliko su jasni prioriteti investiranja u zaštitu i unapređenje životne sredine u Novom Sadu može se videti na portalu nsekodinar.rs gde je data analiza prihoda i rashoda fonda.

- Ono što je očigledno jeste da sredstva za investicije postoje i da ih mahom građani i privreda već izdvajaju, ali da se prioriteti nikako ne podudaraju sa onim na šta se prikuljena sredstva troše. Značaj investicije u regionalnu deponiju u Novom Sadu je velik i imaće pozitivan uticaja na sve građane Novog Sada, ali i Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa. Da bi se uspostavio efikasan sistem i njegova kontrola, kao i jasni ekonomski parametri, neohodno je da dođe do jasnog odvajanja troškova usluge odnošenja i transporta otpada od usluge deponovanja tj. odlaganja otpada. Sve dok se ovo ne desi, paušalne procene da cene moraju da se povećaju, jer se počinje sa poštovanjem zakona i zaštite zdravlja građana, predstavljaju veoma lošu poruku, ali i priznanje da se trenutnim načinom upravljanja otpada zdravlje Novosađana narušava – zaključeno je u saopštenju Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1004.4 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?