Struja poskupljuje 1. februara za 3,4 odsto. I to nije sve...

19:12:00 17.12.2020, Komentara: 0

Na zahtev energetskog subjekta JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je danas dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, objavljeno je na sajtu Agencije. Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto.

Struja poskupljuje 1. februara za 3,4 odsto. I to nije sve...


Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. februara 2021. godine.

I nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje je značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope, navodi se na sajtu AERS-a.


Šta sve poskupljuje od početka 2021. godine


Osim struje, dogodine će poskupeti čitava paleta proizvoda i usluga.

Benzin

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana. Poznavaoci prilika očekuju da bi gorivo moglo poskupi dva do četiri dinara po litru. Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište tek za dva do tri meseca, jer otprilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Cigarete

Prema predloženim izmenama zakona o akcizama, u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici. Tako će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće iz džepa da izdvoje i 400 dinara, piše Blic.

TV pretplata

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će građane dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime predlogom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. povećati na 299 dinara.

Porez na imovinu

Novosađani će prema novom cenovniku prosečnu cenu kvadrata plaćati oko 3.000 dinara više i to pretežno u urbanim zonama grada. To će prouzrokovati, kako navode u Kabinetu gradonačelnika, neznatno povećanje poreza na imovinu za sledeću godinu, u odnosu na 2020. godinu. Tako će Novosađani porez za stan izgrađen pre 10 godina, površine 50 kvadratnih metara, u prvoj zoni, plaćati 231,64 dinara više u odnosu na 2020. godinu, a porez za potpuno novi stan u prvoj zoni biće veći za najviše 373 dinara.

Računi za vodu

Najavljeno je uvođenje fiksne naknade od 118 dinara „za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije“. Ova cena od 118 dinara bi se plaćala bez obzira na mesečni iznos koji Novosađani plaćaju za vodu i kanalizaciju, što znači da će i onaj ko ima 0 dinara potrošnje morati da plati ovu naknadu u punom iznosu.

PCR test

Cena PCR testiranja na zahtev raste za 50 odsto od prvog januara, po novoj odluci Vlade, a na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19. Do 1. januara državljani Srbije će testiranje na lični zahtev plaćati 6.000 dinara, dok će od početka 2021. godine cena jednog testa iznosti 9.000 dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?